BIH

Dučić: Povratnici u RS imat će pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama BPK

Usvojene izmjene zakona

Al.B.

12.5.2016

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Vlada BPK Goražde usvojila je izmjene i dopune zakona o pravima osoba koje se iz BPK vraćaju u prijeratno mjesto prebivališta. Ovim dopunama povratnicima u RS omogućeno je da se liječe u ustanovama na području BPK Goražde, kazao nam je ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK Goražde, Damir Dučić.

- Prošle godine Skupština BPK Goražde je usvojila zakon o povratnicima iz BPK u prijeratno mjesto prebivališta, ali on nije bio provodiv zbog određenih formalno – pravnih neusaglašenosti. Prošle sedmice smo bili kod ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Amele Dautbegović, tako da smo iskoristili njihova iskustva i instrukcije, te omogućili provedbu ovog zakona. U praksi to znači da će se sve osobe koje su se iz BPK vratile u RS moći prijaviti na svojim adresama, a da će imati pravo da se liječe u zdravstvenim ustanovama na prostoru BPK Goražde. Finansijska sredstva za te namjene obezbijedićemo u budžetima BPK Goražde i Zavoda zdravstvenog osiguranja – dodaje Dučić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima osoba koje se iz BPK vraćaju u prijeratno mjesto prebivališta proslijeđen je Skupštini BPK, koja će ga razmatrati po skraćenoj proceduri.