SARAJEVO

Dva učenika iz Sarajeva osvojili zlato na Međunarodnoj olimpijadi projekata

Na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi iz oblasti ekologije

Fena

12.5.2016

 

Sa osvojenim zlatnim odličjima i Prvom nagradom za najbolji projekt iz oblasti ekologije u 2016. godini, u Sarajevo su se iz Kenije vratila dva učenika Međunarodne srednje škole iz Sarajeva - Tarik Imamović i Amor Bečić.

Ova dva sarajevska srednjoškolca predstavljali su Bosnu i Hercegovinu i svoju školu na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi projekata iz oblasti ekologije za učenike srednjih škola u Najrobiju.

U 2016. godini je na ovom takmičenju prezentirano 180 projekata iz više od 30 zemalja svijeta, a učešće je uzelo više od 500 srednjoškolaca i njihovih profesora, saopćeno je iz Međunarodne srednje škole iz Sarajeva. 

Sarajevski srednjoškolci Tarik Imamović i Amor Bečić predstavili su se projektom "Korištenje biljke u dezinficiranju onečišenog tla od olova". Projekt je imao za cilj da ukaže na mogućnost da se poplavljeno zemljište koje sadrži velike količine olova, opasne po ljudski život, može očistiti pomoću jedne biljke.

BiH su projektom "Lampa za biljke" predstavljali i učenici Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, za što su osvojili prestižnu srebrenu medalju.