VIJESTI

SARAJEVO Preminuo akademik Božidar Matić

Potvrđeno za "Avazov" portal iz Akademije nauka i umjetnosti BiH

Dž. Č.

12.5.2016

Akademik Božidar Matić preminuo je danas u 79-godini u Sarajevu, potvrđeno je za „Avazaov“ portal iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Sahrana će se obaviti u subotu, 14. maja 2016. godine u 12:45 sati na gradskom groblju Bare, a komemorativna sjednica će se održati istog dana u 10:30 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo

Akademik Matić je sticajem okolnosti rođen 1937. godine u Bogatiću, pokraj Šapca, no sve vrijeme živio je u BiH, najprije u Visokom, a potom u Sarajevu.

Kroz cijeli životni vijek akademik Matić je bio vezan za Energoinvest, u kome je vremenom prošao cijelu vertikalu profesionalnog angažmana: od inženjera-pripravnika, do generalnog direktora.

U vrijeme njegovog rukovođenja, Energoinvestov Institut za automatiku je, po vlastitim projektima, razvio sistem za automatsko upravljanje tehnološkim procesima, što je bilo veliko industrijsko dostignuće tog vremena. 

U doba kada je Božidar Matić bio potpredsjednik za istraživanje i razvoj, Energoinvest je za tadašnju JNA, koja je ambiciozno insistirala na nabavkama najsofisticiranije opreme i naoružanja, projektovao i izradio sisteme za navigaciju i automatsko upravljanje u mlaznim avionima, na ratnim brodovima i podmornicama. Bio je to najviši stepen industrijskog znanja u tadašnjoj zajedničkog državi.

Naporedo s poslovnom karijerom, Božidar Matić je rastao i linijom akademske hijerarhije: doktorirao je, a potom obavio i više specijalizacija na inostranim univerzitetima, donoseći na svoj matični, Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, pedagoške inovacije iz svijeta. Za sve to vrijeme bavio se istraživanjem i organizacijom razvojnih timova.

Od 1986-te do 1989-te godine akademik Božidar Matić je bio ministar za nauku i tehnologiju u vladi tadašnje Jugoslavije. Iz toga vremena se i danas po dobru pominje tzv. "Matićev fond" za tehnološki razvoj.

Dobitnik je više uglednih domaćih i stranih društvenih i profesionalnih priznanja,  a nekoliko inozemnih univerziteta dodijelilo mu je zvanje doktora honoris causa.

Agresija je akademika Matića zatekla na funkciji predsjednika Upravnog odbora i generalnog direktora Energoinvesta, tako da je sve vrijeme rata proveo u Sarajevu.

Od 1999-te godine profesor doktor Božidar Matić obavlja funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a istovremeno učestvuje i u društvenom životu zemlje, kao član nadzornih, odnosno upravnih tijela pojedinih institucija na nivou države.

Pod njegovim rukovodstvom napravljena je i strategija naučno-tehnološkog razvoja Bosne i Hercegovine.

Akademik Matić bio je i predsjednik Vijeća ministara BiH u periodu od 22. februara do 18. jula 2001. godine.