ZDRAVLJE U KUĆI

Šta ne treba jesti ujutro?!

Loši izbori za početak dana

Redakcija

12.5.2016

Općepoznato je da je najvažniji obrok doručak. Ako niste ljubitelj pripremanja jutarnjeg obroka i držite se parole „bolje išta nego ništa“, zastanite na trenutak i razmislite o činjenicama.

Peciva (slatka i slana)
 
Svi vole svratiti u pekaru, ali to ne treba raditi često. Evo zašto:

<195> Visok sadržaj šećera u preljevima, punjenjima ili u samom tijestu dovodi do pretjeranog inzulinskog odgovora (izlučuje se više). Zbog toga trenutno izazvani visok nivo šećera u krvi ubrzo dovodi do njegovog naglog pada. Ovako ekstremno podizanje i spuštanje nivoa šećera u krvi dovodi do toga da brzo nakon završenog obroka osjećate glad i žudite za još višestruko prerađenih ugljikohidrata.

<195> Peciva punjena kremastim sirevima ili puterom podižu kalorijsku vrijednost i sadržaj zasićenih masti koje uvećavaju rizik od razvijanja dijabetesa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
 
Potrudite se da bijela peciva (slatka ili slana) zamijenite pecivima koja su napravljena od cijelog zrna žita (integralnog) te tako smanjite rizik od razvijanja dijabetesa, slabljenja kardiovaskularnog zdravlja i dobijanja viška kilograma.
 
Masne mesne prerađevine
 
Možda zvuči nevjerovatno da neko svraća do kioska brze hrane u vrijeme doručka, ali i to se dešava. Ovo je još jedan od objekata koje treba zaobilaziti u tom periodu, a evo i obrazloženja:

<195> Mesne prerađevine, koje se nalaze u različitim vrstama peciva, pune su natrija i zasićenih masti. Ako neko ima hipertenziju to nije njegov najidealniji doručak, a ni zdravim osobama neće donijeti dobro. Visok nivo natrija i višestruko prerađeni mesni proizvodi opasni su i mogu poremetiti normalan nivo krvnog pritiska. Nitrati i nitriti se, također, povezuju s povećanjem rizika od dobijanja karcinoma.
 
Bilo da svraćate u kioske ili volite kod kuće napraviti nešto “konkretno”, razmislite šta možete poboljšati. Ako ne možete bez “mesnog” doručka, osigurajte mesne prerađevine napravljene od piletine ili puretine. 

Voćni sok

Ako ste od onih koji vole započeti dan čašom soka ili ga piti uz doručak, trebate dobro razmisliti o toj navici. Prvo treba razumjeti da su i sokovi s oznakom 100 posto voće puni fruktoze, a ne sadrže biljna vlakna koja usporavaju priliv šećera u krv. Ako vas zanima vitamin C, najbolje je da pojedete svježe voće. Svježe cijeđeni sokovi kod kuće uvijek su bolji izbor. Ipak, najbolji izbor napitka su: voda, čaj, niskomasno mlijeko, a za odrasle šoljica kafe (bez mlijeka, šećera ili drugih dodataka).
 
Musli, pahuljice

Savjeti stručnjaka su da je najbolje dan započeti zdjelom žitarica koja daje prijeko potrebnu energiju, ali i hranljive materije. U prodavnici se možete izgubiti u moru različitih vrsta pahuljica: “originalnih”, obojenih ili sa smanjenim sadržajem soli i šećera. Djeca najviše vole one “šarene” kuglice ili punjene flips-jastučiće i kuglice.

Najbolje je da sami pravite svoj musli dodajući pahuljicama suho i orašasto voće, razne vrste sjemenki i “slatkih” začina (cimet, kokos, đumbir, mljeveni karanfilić, anis).