BIH

Dr. Elvir Musić: Svako svoje dostignuće smatram i uspjehom moje domovine

Doktoru uručeno priznanje Univerziteta "Mevlana" u Konji

Autor:A. HADŽIĆ

12.5.2016

Među mnogim Bosancima i Hercegovcima koji širom svijeta uspješno predstavljaju našu akademsku zajednicu sigurno je i dr. Elvir Musić, vanredni profesor na čuvenom Univerzitetu „Mevlana“ u Konji u Turskoj. 

Ovih dana Univerzitet „Mevlana“ dodijelio je dr. Musiću značajnu nagradu i priznanje za akademsku uspješnost u oblasti društvenih nauka za 2015. godinu, kao i specijalnu zahvalnicu za doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i motivacije studenata za naučnoistraživački rad. 

Izdanak ljubavi 

Profesor Musić, inače, već nekoliko godina, osim perzijskog jezika i književnosti, na čemu je svojevremeno doktorirao na Univerzitetu u Teheranu, na Univerzitetu „Mevlana“ drži predavanja na predmetu Mesnevija. To je, prema mnogima, posebno akademsko priznanje i čast kada je u pitanju tumačenje djela velikog Mevlane Dželaludina Rumija.
  
- Svi moji uspjesi plod su misli vodilje koja me svakog časa podsjeća na to da sam predstavnik jedne lijepe zemlje kakva je BiH i izdanak ljubavi i poštovanja vrijednog naroda kakav je naš bošnjački, ali i svi drugi bosanski narodi. Smatram se svojevrsnim ambasadorom zemlje iz koje dolazim i u skladu s tim uvjerenjem maksimalno se posvećujem svom radu. Meni je ukazana čast i priznanje da predajem na jednom ovakvom univerzitetu, ali svako svoje dostignuće smatram i uspjehom moje BiH – kaže za naš list profesor Musić.  

Vrijedno radili

Dr. Elvir Musić je rođen u Zvorniku, gdje je živio do početka agresije na BiH. Pripada generaciji bh. djece koja su, nakon što su 1992. godine protjerana iz svojih domova, vrijedno radila i studirala da bi danas mogla biti na mnogim prestižnim svjetskim univerzitetima. 

Autor knjige o Rumiju 

Uručujući nagradu dr. Musiću, rektor Univerziteta „Mevlana“, dr. Tankut Jalčinoz (Yalcinoz) poručio je da je prima profesor koji je u jednoj akademskoj godini objavio tri knjige, među kojima posebno mjesto zauzima prijevod s perzijskog na turski jezik dvotomnog „Divana“, autora sina Mevlane Dželaludina Rumija. Profesor Musić je, inače, autor knjige o Mevlaninom promišljanju mira, prve takve vrste u svijetu, kao i mnogih naučnih radova koji tretiraju djelo velikog Rumija, a za koje je i do sada nagrađivan.