BIH

Merkel čini prekretnicu za evropski put BiH!

Susret bh. lidera s kancelarkom mjesecima pripreman

Autor:K. KEŠMER

12.5.2016

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić 30. juna otputovat će na poziv kancelarke Njemačke Angele Merkel u Berlin, a kako saznaje „Dnevni avaz“, najmoćnija žena na svijetu najvišem tijelu izvršne vlasti BiH uputit će jasne poruke te podršku nastavku provedbe reformi. Istovremeno, u diplomatskim krugovima ova bi posjeta mogla biti prekretnica u evropskom putu BiH te otvoriti vrata kandidatskom status i napretku ka članstvu u NATO-u. Sastanak se održava samo nekoliko dana prije velikog samita Sjevernoatlantske alijanse, koji će biti organiziran 8. i 9. jula u Varšavi. 

Diplomatski kanali

Kako saznajemo od izvora u Berlinu, sastanak je planiran i pripreman dva mjeseca, tokom kojih su se razmjenjivali brojni kontakti kroz diplomatske kanale te je i sam datum sastanka biran veoma pažljivo. Radi se o uzvratnoj posjeti nakon što je Merkel prošle godine posjetila BiH, a dolazi u važnom trenutku za samu Evropsku uniju, koja u procesu proširenja pronalazi kamen stabilnosti u teškim vremenima. 

predsjednistvo-bih

Članovi Predsjedništva 30. juna u Berlinu

Tako će sastanak biti održan nedugo nakon samita u Parizu, koji je nastavak berlinskog procesa, koji ima za cilj razvijanje zemalja zapadnog Balkana, pokrenut upravo na inicijativu kancelarke Merkel.

Kako nam otkriva berlinski izvor, službenici njemačke vlade i samog kabineta Merkel pomno su pratili politička i ekonomska dešavanja u BiH, a upravo su prvi kontakti i stigli od njemačke administracije kako bi sastanak bio održan. Zanimljivo je da su praćeni i izvještaji svjetskih finansijskih organizacija kao što su MMF i Svjetska banka, koji za našu državu predviđaju ekonomski rast, što je pokazatelj da se provedene reforme pozitivno odražavaju.

Na sastancima koje su diplomatski predstavnici BiH održavali s činovnicima njemačke vlade preneseno je da je njemačka vlada izuzetno zadovoljna onime što je u BiH učinjeno tokom vrlo kratkog perioda kada su u pitanju reforme, i to uprkos teškoćama s kojima su se vlasti susretale, prije svega kompliciranim ustavnim uređenjem.

Dodatni poticaj

S obzirom na to, upravo će glavna tema razgovora Merkel i tročlanog Predsjedništva BiH biti evropski put naše zemlje, kao i sve ono što nas u nastavku čeka. Naš izvor upućen u organizaciju samog sastanka navodi da će Merkel jasno poručiti da Njemačka podržava sve do sada urađeno te da će još jače podržavati nastavak provedbi reformi, što bi bh. vlastima trebao biti dodatni poticaj za nastavak reformskog puta.

U tom kontekstu, kako nam je preneseno, Merkel bi mogla naglasiti da će Njemačka podržati i bh. aplikaciju za članstvo u EU, ako se nastavi dosadašnjim tempom rada, što je ključno za evropski put. Kako bi pomoć Njemačke prema našoj državi bila bolja, kako nam je rečeno, važna tema bit će i odnosi između dvije zemlje, odnosno načini na koji se oni mogu unaprijediti.

Bh. vlasti moraju biti nosioci svih procesa

Jedna od tema bit će i dijelovi Reformske agende koji još nisu provedeni. Kancelarka će zahtijevati da se nađe efektivan način kako to učiniti i da li i na koji način vlada Njemačke može pomoći u tom dijelu evropskog puta BiH.

Ipak, kako nam je rečeno, bh. predstavnicima bit će jasno i poručeno da oni moraju biti nosioci glavnih procesa koji će donijeti dobrobit svim narodima.