VIJESTI

OBRAZOVANJE Za studente iz boračkih kategorija 400.000 KM

Vlada USK usvojila kriterije pri dodjeli stipendija

I. N. Š.

12.5.2016

Vlada Unsko-sanskog kantona na nedavno održanoj sjednici dala je saglasnost na Pravilnik o kriterijima za dodjelu stipendija studentima boračkih kategorija. 

Konkurs će objaviti Ministarstvo za pitanja boraca i RVI najkasnije za deset dana, a za stipendije je planirano 400.000 KM.

Sanirali dug 

- Prednost pri dodjeli stipendija imat će redovni studenti, odnosno oni koji u roku završavaju studij. Svake naredne godine dostavljat će samo uvjerenje o akademskoj godini i završetku prethodne. Također, prednost će imati i studenti prve godine s ostvarenim odličnim rezultatom u završnoj godini srednjoškolskog obrazovanja - kazao je ministar Abid Mulalić.

Konkurs će biti otvoren 15 dana da bi svi studenti imali vremena prikupiti dokumentaciju. O visini stipendija i broju stipendista Mulalić nije mogao govoriti, jer će to zavisiti od broja prijavljenih kandidata i onih koji ispunjavaju kriterije.

abid-mulalic-66

Mulalić: Nije poznat broj stipendista

Kada je u pitanju redovnost isplate stipendija, ministar navodi da su prvo morali isplatiti dug od 600.000 KM prethodnog saziva Vlade, ali su i pored toga uspjeli na vrijeme usvojiti novi pravilnik. 

Dosadašnja praksa

Bit će prekinuta dosadašnja praksa da prednost prilikom dobivanja stipendija imaju studenti koji studiraju izvan USK jer njih Vlada već pomaže subvencijama.

Vlada je utvrdila i Prijedlog utroška sredstava za subvencije smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima u univerzitetskim centrima izvan Bihaća.