SARAJEVO

IZABRAN NOVI REKTOR Škrijelj: Zajedno sa studentima radit ćemo na unapređenju rada UNSA

Na današnjoj sjednici Senata

Redakcija

12.5.2016

15:38 Novi rekotor UNSA Rifat Škrijelj najavio je da će raditi na prevazilaženju problema koji se u posljednje vrijeme pojavljuju na relaciji mendžment - Upravni odbor.

- Najprioritetniji zadatak u čiju ću realizaciju krenuti u oktobru je izrada studije koja će nam dati saznanja o finansijskim prilivima i ljudskim resursima, kazao je Škrijelj okupljenim novinarima nakon što je izabran za novog rekotora UNSA.

Prema njegovom mišljenju, ova obrazovna ustanova će se razlikovati od svih ostalih u regionu.

- Siguran sam da su tamo odlični studenti, jer su se generacije koje sada studiraju rađale u najtežim trenucima historije ove zemlje i oni će znati cijeniti svaki dostignuti korak naprijed. Zajedno ćemo sa studentima raditi na unapređenju rada UNSA, dodao je.

Najavio je da će rješavati pitanje finansiranja Univerziteta, kao i finansiranje objekata u Kampusu UNSA, kako bi mogli smjestiti određene organizacione jedinice.

14:34 Novoimenovani rektor Rifat Škrijelj najavio je veću komunikaciju sa medijima i veću otvorenost Univerziteta prema javnosti. Kazao je da će na dužnost stupiti 1. oktobra, te da će odmah na početku mandata izraditi strategiju svog rada, koje će se pridržavati tokokm četverogodišnjeg mandata. Škrijelj je na dužnost izabran sa 28 od 42 glasa članova Senata UNSA.

13:37 Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izabran je za novog rektor UNSA za mandatni period 2016-2020. godina.

11:25 Počela je izborna sjednica Senata UNSA na kojoj se bira rektor za mandatni period 2016-2020. godina. Sjedica je počela odavanjem počasti minutom šutnje za jutros preminulog akademika Božidara Matića.

8:49 Sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, na kojoj će biti izabran rektor za mandatni period 2016-2020. godina, bit će održana danas u Sarajevu, saopćila je Služba za odnose s javnošću ovog univerziteta.

Kandidati za rektora su redovni profesor Mašinskog fakulteta Ejub Džaferović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Rifat Škrijelj, redovni profesor Veterinarskog fakulteta Faruk Čaklovica, koji je već u jednom mandatu bio rektor UNSA, te redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta i aktuelni rektor Muharem Avdispahić.

rifat-skrijelj

Rifat Škrijelj: Dekan PMF-a

Prema dosadašnjim saznanjima, najvise šansi za izbor na mjesto rektora ima dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

faruk-caklovica

Faruk Čaklovica: Redovni profesor Veterinarskog fakulteta

Kandidati će prezentirati programe rada za mandatni period 2016-2020. godina, nakon čega će Senat tajnim glasanjem birati rektora, a proceduru glasanja provodi komisija koja se imenuje na sjednici.

ejub-dzaferovic

Ejub Džaferović: Redovni profesor Mašinskog fakulteta

Rješenje Senata o imenovanju rektora je konačno, a protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

muharem-avdispahic

Muharem Avdispahić: Aktuelni rektor i redovni profesor PMF-a

Mandat rektora, u pravilu, počinje 1. oktobra u godini u kojoj je izabran, a završava 30. septembra u godini u kojoj mu ističe mandat.

Izborna sjednica bit će održana u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, sa početkom u 11 sati, otvorena je za snimatelje i fotoreportere, a novinari mogu uzeti izjave nakon sjednice.