REGION

IGK pozdravio odluku o zabrani registracije ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori

Institut za istraživanje genocida, Kanad

Fena

11.5.2016

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) pozdravio je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore kojom se zabranjuje ragistracija ravnogorskog pokreta, naglasivši da je veoma važno što je ova odluka objavljena na Dan pobjede nad fašizmom.

Ova organizacija u saopćenju ističe da borba protiv ovog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu, jer bi njegova legalizacija bio dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo.

IGK upozorava na, kako navode, izuzetno aktivan i veoma opasan po državu i društvo rad ovog pokreta u BiH koji je uredno registrovan kao udruženje građana.

Napominju da BiH nema zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola te da bi on doprinio mirnijem društvu, a u suprotnom "može doći do eskalacije".

Institut za istraživanje genocida poziva bh. političare da se suprotstave pokušajima falsifikovanja historije i doprinesu izgradnji društva koje će počivati na antifašističkim vrijednostima.