NOGOMET

Rudar iz Han Bile uputio protest jer kantonalno udruženje sudija ne delegira službena lica na njihove utakmice

Čeka se odluka Disciplinske komisije NS SBK/KSB

S. P.

11.5.2016

Nakon napada igrača FK Rudar iz Han Bile u Busovači na glavnog sudiju utakmice Prve lige SBK-a, Munevera Opardiju iz Donjeg Vakufa, situacija u NS SBK/KSB dodatno se iskomplikovala. Takmičarska komisija je proslijedila Disciplinskoj zahtjev za pokretanje postupka protiv četiri igrača FK Rudar, ali time nisu bili zadovoljni u kantonalnom Udruženju sudaca pa su odlučili da ne delegiraju svoje sudije na sve utakmice koje igra Rudar. Predsjednik Udruženja sudaca Mirsad Ibrišimbegović obrazložio je ovu odluku stavom da se zaštite sudije i ispoštuje propisana procedura u ovakvim slučajevima.

- Takmičarska komisija je suspendovala samo četiri igrača Rudara, ali je u dopunskom izvještaju službenih lica sa ove utakmice navedeno da su još četvorica učestvovala u napadu na sudiju zbog čega mi tražimo da se i oni proceusiraju bez obzira hoće li biti kažnjeni ili ne. Pošto se Disciplinska komisija još nije sastala odlučili smo da ne delegiramo naše sudije na utakmice koje igra Rudar, što je NS SBK mogao vidjeti u zvaničnoj listi delegiranja i bio upoznat s tim - kaže Ibrišimbegović.

U međuvremenu je odgođena jedna kup (Karaula) i jedna prvenstvena utakmica (Elektrobosna) koje je trebao igrati Rudar, pa su iz Han Bile uputili protest Nogometnom savezu SBK. Predsjednik NS SBK Ivan Frljić najavio je skoro održavanje disciplinske komisije i nije podržao stav Udruženja sudaca.

frljic-ivan-nssbk

Frljić: moguće kazne udruženju sudaca

- Četiri igrača Rudara su suspendovana do okončanja postupka, a na sjednici Disciplinske komisije će biti procesuirana i još četiri prijavljena igrača za verbalni napad zbog čega mogu biti kažnjeni novčano. Prema izvještaju koji imamo oni nisu učestvovali u fizičkom napadu, pa Udruženja sudaca ne može postavljati pravila savezu i na osnovu ovog morali su delegirati sudije. U ovakvim okolnostima moguća je i kazna Udruženju sudaca što ćemo razmotriti. Sačekaćemo odluku Disciplinske komisije i onda povući slijedeće poteze., rekao je Frljić. 

U protestu FK Rudar su naveli troškove neodigrane utakmice kao i troškove Elektrobosne iz Jajca, koja je doputovala u Han Bilu. Zbog nedolaska sudija odigrana je samo prijateljska utakmica. U saopćenju za javnost iz Rudara su naveli pristrasno suđenje na spornoj utakmici u Busovači, te brojne propuste u organizaciji susreta, ali i to da se njihov klub ogradio od ispada svojih igrača.

rudar-elektrobosna

Rudar i Elektrobosna odigrali prijateljsku utakmicu

- Delegat susreta je stigao po planiranom rasporedu i uredno obavio sve pripreme za predstojeću utakmicu, sastavljanje zapisnika. Gosti su također stigli na vrijeme, te su na vrijeme dostavili delegatu sastav ekipe sa legitimacijama. Obje ekipe su izašle na teren na zagrijavanje. Pošto sudijska trojka nije stigla, zvanična utakmica se nije mogla ni odigrati. Ovo je očigledan dokaz da igrači i klubovi nisu problem, već sudijska organizacija kojoj je jedini interes naplaćivanje sudijskih usluga od klubova. Smatramo da je naš klub ispunio sve preduslove za odigravanje jedne prvenstvene utakmice, pa tražimo od NS SBK da poduzme sve potrebne mjere kako se ova neodgovornost i neozbiljnost od strane Udruženja sudaca više ne bi ponovila. Za ovu sramotu neko mora odgovarati, pa ako treba da se uključe i NS FBiH ili čak NS BiH. Pored toga u FK Rudar smatramo da su pojedini igrači sami krivi za napad na sudiju i tražimo adekvatne disciplinske mjere kojim bi se sankcionirao njihov ispad, od kojeg se ograđujemo., istakao je sekretar FK Rudar Muris Jašarević.