BIH

Hasan zaprosio Dženetu u školskom holu pred kolegama i profesorima

Ispraćaj đaka Karađoz-begove medrese ostat će upamćen i po romantičnom činu

Autor:M. HODŽIĆ

11.5.2016

Protekli vikend tokom kojeg je održana akademija i ispraćaj 371. generacije Karađoz-begove medrese u Mostaru bio je svečan i radostan za 40 maturanata i maturantica ove obrazovne ustanove. 

No, taj događaj posebno će ostati u sjećanju maturantima Hasanu Ćehajiću iz Brčkog i Dženeti Ahmetspahić iz Luksemburga, koji su se nakon četverogodišnje veze zaručili pred svojim kolegama i razrednicima dan uoči svečanog ispraćaja. 

Dženeta će se posebno sjećati ovog radosnog trenutka s obzirom na to da do trenutka kada je Hasan stao ispred nje nije znala da će joj baš tada postaviti sudbonosno pitanje.

Poseban trenutak

Hasan koji je i jučer bio pod snažnim emocijama prepričao nam je kako se odlučio iznenaditi svoju djevojku. Fotografija njihovih zaruka obišla je društvene mreže i skupila hiljade lajkova.

- Mama i ja smo nakon mature trebali otići u prošnju i kupili smo prsten, no htio sam da se Dženeta zauvijek sjeća da je zaprošena na prelijep način pa sam mami rekao da ću je iznenaditi i zaprositi u subotu na Starom mostu za vrijeme šetnje maturanata uoči mature. Svi smo se spremili i trebali smo krenuti ispred Medrese, a onda je počela padati kiša. Oslonio sam se na Gospodara i rekao: „Ako ne bude na Mostu, bit će negdje drugo“ – ispričao nam je Hasan. 

dzeneta-i-hasan

Dženeta i Hasan: Iz prijateljstva se rodila ljubav

Neke njegove kolege i kolegice znale su šta on potajno sprema, ali Dženeta nije ni slutila šta je čeka. 

- Rekao sam kolegi da ću to obaviti tu za nekoliko minuta. Kolege i razrednici su ušli u hol internata i svi su se poredali onako lijepo obučeni i sređeni. Jedan momak je počeo učiti tekbire, a onda je rekao da ja imam nešto reći - govori Hasan ističući da je posebno za taj trenutak pripremio jedan tekst. 

Pomiješane emocije 

- Pričao sam, pomiješale su mi se emocije, htio sam u isto vrijeme i da plačem i da se smijem. No suzdržao sam se rekavši joj: “Ja sam se našao u tvojim očima“ i onda sam kleknuo i pitao je da li će se udati za mene. Uslijedio je gromoglasni aplauz. Svi su bili sretni, a ona nije mogla vjerovati. Počela je plakati, ustuknula nekoliko korak unazad, a onda se vratila i rekla da - sav ushićen ispričao je Hasan dodajući kako nije sumnjao u njenu ljubav niti u pozitivan odgovor. 

Svadba do kraja godine

Hasan i Dženeta upoznali su se u Mostaru, ubrzo su postali najbolji prijatelji, a onda se rodila ljubav. Hasan kaže da je Dženeta drugačija od svih djevojaka te da ga je upravo to privuklo kod nje.

- U prvom razredu babo mi je umro i ona je uvijek bila uz mene. Ona je bila hrabrija i rekla mi je da ima osjećaj da se zaljubljuje u najboljeg prijatelja. Ako Bog da, planiramo svadbu do kraja godine - istakao je Hasan.