REGION

SKOPLJE Nastavljeni građanski antirežimski protesti

Kolona od više hiljada građana

Fena

10.5.2016

Građanski antirežimski protesti u Skoplju u ponedjeljak navečer su protekli u znaku Dana pobjede nad fašizmom, a protestanti su poručili da nastavljaju da se bore protiv fašističkih elemenata u makedonskom društvu.

Na protestima u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" nošene su antifašističke parole, a s razglasa su se čule revolucionarne pjesme, prenosi Tanjug.

Ispred kolone od više hiljada građana nezadovoljnih desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, nošen je transparent na kojem je pisalo "Antifa: jučer, danas sutra. Borba se nastavlja!", A s obje strane poruke su bile nacrtane petokrake.

Protestanti su se, kao i prethodnih dana, okupili ispred Specijalnog tužiteljstva da bi podržali njegov rad, a protestna povorka je završena ispred Sobranja Makedonije.

Protstanti su usput ponovno bojom gađali "Portu Makedoniju" (trijumfalnu kapiju) koju smatraju simbolom kontroverznog vladinog projekta "Skoplje 2014.", kroz koji je, kako tvrde, iz proračuna u privatne džepove prešlo više stotina milijuna eura.

Pred Skupštinom su emitirane neke od takozvanih "bombi" - prisluškivanih razgovora koje je prošle godine objavio lider oporbenog SDSM Zoran Zaev, u kojima se, kako je tada rekao, čuju glasovi vladajućih dužnosnika kako se dogovaraju o kriminalnim poslovima.

Protestanti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. juni, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da Vlada podnese ostavku i da se umjesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Jedan od zahtjeva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rješavanju krize.
Učesnici protesta su, na putu do zgrade parlamenta, položili cvijeće u parku Žene borca ​​u Skoplju, povodom Dana pobjede.

 Protesti su nastavljeni nakon pauze u nedjelju, a održani su u više gradova Makedonije - Berovo, Strumici, Bitoli.