DOM I VRT

GASTRONAUT Aromatični korijen koji morate imati u kuhinji

Đumbir nudi posebnu aromu

Redakcija

8.5.2016

Jeste li ikad pomislili da bi vam ljiljan mogao pružiti gastronomski užitak? Naravno, ne mislimo na mirisni cvijet nego na đumbir, gomoljastu biljku iz porodice ljiljana. Zapravo, kad kulinari razmišljaju o njemu, nije im pred očima cijela biljka, koja može narasti do metar u visinu, nego nepravilni korijen. 

Aromatični korijen, porijeklom iz tropskog azijskog pojasa, osvojio je vrlo brzo nepca Evropljana i postao dio naše tradicije. Obilno se koristi u azijskim kuhinjama, gdje je od njega važnija samo so. 

Svježi đumbir koristi se u pripremi slanih i slatkih jela, kojima daje dodir posebnosti. Osim svježeg i sušenog, možete naći konzerviran u sirupu, ušećeren i ukiseljen, kakav se koristi u japanskoj kuhinji.

Đumbir narežite na kriške, štapiće ili ga naribajte i dodajte jelima u voku, salatama ili njime natrljajte masnije meso. Uz taj začin, slana i slatka jela poprimit će ljutu, ali i osvježavajuću aromu, koja će odgovarati marinadama, prženim jelima, juhama, karijima, žitaricama te svježem povrću. Dat će poseban čar plodovima mora, a teškim masnim mesima smanjit će masnoću.

Salatu začinite preljevom od maslinovog ulja, tamari umaka, nasjeckanog bijelog luka i naribanog đumbira ili marinirajte tofu prije pečenja u marinadi od sojinog umaka, susamovog ulja, protisnutog bijelog luka, naribanog đumbira i malo meda. Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga soku od povrća i voća ili limunadi sa malo meda, a mogao bi vas ugodno iznenaditi ako ga dodate kuhanom vinu.