NOGOMET

HADŽIBEGIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: U vrijeme kad sam igrao bila je zdravija atmosfera, meni i Sušiću Ivica Osim je kao otac!

Proslavljeni bh. stručnjak otvoreno o svemu

A. TIRO

8.5.2016

Legendarni nogometaš FK Sarajevo, bivši selektor naše nogometne selekcije i sada trener francuskog drugoligaša Valenciennesa je sa ovim timom uspio u svom naumu.

Naime, naš stručnjak je početkom godine, tačnije polovinom januara i doveden u Valenciennes samo zbog jednog razloga, a to je da tim ostane u drugoj ligi. Nakon pobjede protiv Paris FC rezultatom 4:1, tim našeg Hadžibegića je i matematički osigurao opstanak.

Ispunjen cilj

Hadžibegić je za "Avazov" portal kazao kako mu je izuzetno drago što je uspio u svom naumu, ali i dotakao se Sarajeva, reprezentacije, Osima, Sušića, stanja u domaćem nogometu...

- Ja sam postavljen za novog trenera Valenciennesa, a jedini cilj je bio da ostanem u drugoj ligi. Uspjeli smo u tom naumu. Zasluženo smo pobijedili protiv Paris FC 4:1 u gostima. I da smo izgubili ne bi ispali u treću, jer su nam se jednostavno neke stvari poklopile, ali sam insistirao da idemo do kraja i da obezbijedimo opstanak samo zahvaljujući našem uspjehu. Isto ćemo igrati i u posljednjem kolu, želimo da pobijedimo pred domaćim navijačima, bez opuštanja i euforije - kazao je za početak razgovora Hadžibegić.

Kako je naglasio, posebnog slavlja zbog opstanka u drugoj ligi nije bilo, ali je bilo zadovoljstva zbog dobro obavljenog posla.

- Svi u timu su bili prezadovoljni, međutim, ja funkcionišem drugačije. Opstanak u ligi nije cilj tima kao što je Valenciennes. Imamo odlične uslove, vrhunski stadion, sjajan sportski centar. Ovaj klub ima dugogodišnju tradiciju. U ovom timu su igrali Osim, Mušović, Boro Primorac je bio trener. Dakle, bilo je naših igrača, tako da se ja ne slažem ni sa kim kad mi kažu "hajmo slaviti". Nemamo mi šta da slavimo, treba se pametno analizirati sve i da sljedeće godine ne bude grešaka kao što je bilo ove. Međutim, moram naglasiti kako je ogromno zadovoljstvo svih, jer bio je veliki strah i pritisak, ekipa se prošle godine spasila u zadnjem kolu od ispadanja u treću ligu. Kamen nam je svima pao sa srca nakon utakmice - kazao je Hadžibegić.

12

Slavlje igrača Valenciennesa nakon gola u utakmici protiv Paris FC

Kada su u pitanju planovi za narednu sezonu, Hadžibegić je rekao kako ostaje sigurno u timu još dvije sezone, koliko mu traje ugovor.

- Ostajem u Valenciennesu. Imam ugovor još dvije godine. Prezadovoljan sam uslovima u klubu. Insistiram ovdje da brzo pravimo ekipu koja će se vratiti u Ligu 1. Ekonomska je kriza još uvijek prisutna, ali želim da napravimo tim koji će se vratiti brzo u najbolji razred franuskog fudbala. Nisu uostalom financije glavni uslov da se stvori tim, treba se napraviti jedna dobra i pozitivna radna atmosfera koja se može napraviti uslovno rečeno sa malim novcem. Leicester je svakako najbolji primjer za nešto tako. Pored oba Manchestera, Arsenala, Chelseaja, Liverpoola, jedan "mali" Leicester osvoji titulu - rekao je Hadžibegić.

Vidljiv, ali spor napredak

Kada je u pitanju generalno stanje u bh. nogometu, Hadžibegić je naglasio kako fudbal u našoj zemlji polako napreduje, ali i da je nezadovoljan brzinom napredovanja.

- Još uvijek nisam svario neodlazak na Evropsko prvenstvo, pogotovo što smo bili u euforiji nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu. Zaboravili smo šta nam je bilo raditi za dalje. Svi možemo pričati da se nema para, ali moramo drugačije gledati na neke stvari i iskoristiti kvalitet koji realno imamo, da bi naš nogomet bio jedan od vodećih pozitivnih razloga života u BiH. Treba nam pozitivne atmosfere. Govorim patriotski i ljudski, jer mislim da nam fali hrabrosti i poštenja. Stalno se zadovoljimo sa malim stvarima. Non stop govorimo "izlazimo u Evropu. Do dana današnjeg niti jedan naš klub nije igrao jedno evropsko takmičenje. Igrali smo kvalifikacije. Lično, ne zadovoljam se sa tim, jer mislim da imamo kvaliteta i u trenerskom i igračkom kadru, tako da bi sigurno mogli bolje. Ne prihvatam da se zadovoljimo sa malim - kazao je Hadžibegić.

Nezaobilazna tema je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju krajem maja očekuje prijateljski susret sa aktuelnim prvacima Evrope Španijom. Hadžibegić je naglasio kako mi imamo dobru ekipu i dobre igrače, ali da moramo obezbijediti pozitivnu atmosferu u timu, ne samo za taj susret, već i za kvalifikacije.

- Naši igrači igraju u vrhunskim evropskim timovima. Moramo obezbijediti zdravu i poštenu atmosferu kako bi otišli na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Sada sve od nas zavisi. Trebamo prestati da se lažemo između nas, moramo pošteno raditi i neke stvari napraviti drugačije. Ako budemo govorili da nemamo ekipu, to ne valja. Moramo i domaće igrače koristiti, domaće prvenstvo ojačati. Smanjenje lige je dobra stvar, ali opet jedna stvar pada u oči. Imam osjećaj da svi sada misli kad smanjimo ligu da će stadioni biti puni i da smo riješili ekonomsku i sigurnosnu situaciju. Ali nisam siguran da će biti tako. Kvalitet bi trebao da se poboljša, da su stadioni puni. Čak ni derbiji između Sarajeva i Želje ne napune stadion. Sarajevo i Željo je utakmica kojoj je nekad prisustvovalo 50 hiljada navijača - rekao je Hadžibegić.

Sportsko rivalstvo

Upitali smo našeg sagovornika koji mu sarajevski derbi ostao u sjećanju. Hadžibegić je rekao kako je lično njemu svaki za pamćenja, ne samo zbog utakmice, već i atmosfere u gradu koja je vladala.

- Atmosfera je bila zdrava, jedno rivalstvo koje bilo sportsko. Mnogo respekta između igrača Sarajeva i Želje, ali i navijača. Pogledajte danas relaciju Ivice Osima i mene. Možemo biti ogledalo i u ponašanju i razmišljanju svima, a on je "mrtvi Željovac", kao što sam ja "mrtvi Sarajlija". Kada govorimo o tome, treba kopirati nas dvojicu. U vremenima kada sam ja igrao bilo je rivalstva, respekta i poštovanja. Meni i Safetu Sušiću konkretno Ivica Osim kao da je otac. O tome se radi - rekao je Hadžibegić.

Popularni Hadžija je kazao kako se danas ne teži da se od gradskog derbija napravi atmosfera kakva je nekad bila.

- Ljudi danas ne teže tome da se pravi sportsko rivalstvo, gdje će svi imati koristi. Od toga podigao bi se i kvalitet. Danas je sve na sistemu: "Nek komšiji crkne krava, a što meni štala izgori, nema veze" - kazao je kroz smijeh Hadžibegić.

Čestitke Musemiću

Na kraju razgovora naš sagovornik je istakao kako nije zadovoljan što Sarajevo nije odbranilo titulu, koju je osvojio Zrinjski.

- Nisam zadovoljan što Sarajevo nije prvo. Međutim, čestitam Husrefu Musemiću od srca. Mnogo mi je drago što napreduje i mislim da je zaslužio da čak bude prvi. Ali eto imat će priliku da osvoji Kup i navijat ću za njega. Da se razumijemo, nemam ništa protiv Radnika, ali navijam za Musemića - kazao je Hadžibegić.