REGION

ARAPI PORUČILI: Porto Montenegro samo odskočna daska za nas u Crnoj Gori

Potpisan protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa

Vijesti.me

6.5.2016

 

Predstavnici državnog investicionog fonda Dubaija "Investment Corporation of Dubai" (ICD), potpisali su u Tivtu protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte Porto Montenegro, čime je ICD i zvanično postao novi vlasnik prve velike strane direktne investicije pokrenute nakon obnove crnogorske nezavisnosti, prenose vijesti.me.

ICD je otkupio vlasničke udjele svih dosadašnjih investitora Porto Montenegra predvođenih kanadskim milijarderom Piterom Mankom i 100 postotni je novi vlasnik kompanije "Adriatic Marinas" koja od 2007 razvija Porto Montenegro.                

"Mi smo investitori, ali je Porto Montenegri vaš projekat i mi smo tu samo da podržimo njegov budući razvoj po konceptu na koji je on do sada veoma uspješno vođen od bivših vlasnika i aktuelnog menadžmenta i zaposlenih u kompaniji." kazao je na press konferenciji u hotelu „Regent Porto Montenegro“, upriličenoj nakon potpisivanja, predsjednik i izvršni direktor ICD-a, šeik Muhamed Al Šajbani. Presu je, pored premijera Crne Gore Mile Đukanovića, prisustvovao i ministar turizma i održivog razvoja Crne Gore Branimir Gvozdenović, ali i kontroverzni britanski advokat Mark Harison koji je svojevremeno bio pravni posrednik između Vlade i Manka kada je 2007 prodavan Arsenal, a bio je i prvi formalni direktor "Adriatic Marinasa" .

4887678f25c5155b184b2193b5143bf5

Na pitanje "Vijesti" da saopšti sumu koju je ICD platio Manku i njegovim partnerima za preuzimanje Porto Montenegra, šeik A Šajbani je odgovorio da je "dogovoreno da ona ostane tajna" i naglasio da su tek preuzeli projekat pa će nakon sastanka sa menadžmentom napraviti razvojnu strategiju za narednu godinu i tada moći da kažu koliko će ICD uložiti već u prvoj godini svog upravljanja luksuznim tivatskim nautičko-turističkim kompleksom.

"Ponosni smo što Porto Montenegro možemo uvrstiti u ICD porodicu. Vodimo se strogim kriterijumima prilikom izbora kompanija koje dodajemo u naš portfolio. Kada smo razmatrali ponudu Porto Montenegra izvršili smo detaljnu analizu tržišta i kompanije, zaključili smo da nam se mnogo sviđa. Porto Montenegro je svjedočanstvo napornog rada i posvećenosti menadžmenta i zaposlenih  i ICD će to znati cinjeniti i podržavati. U našem DNK je da vodimo računa o ljudima koji rade za nas i da kreiramo nove vrijednosti kako bi se iskoristili svui resursi i podrška koju imamo, da Porto Montenegro dostigne svoj puni potencijal, stvarajući kako dobrobit za ICD, tako i ekonomske i socijalne benefite za Crnu Goru i sve njene građane.“- kazao je šeik Al Šajbani dodajući da preuzimanje Porto Montenegra ICD smatra "uzletnom platformom" za svoje nove investicije u Crnoj Gori.

ICD je svoje namjere da ne uvodi drastične promjene u Porto Montenegro iskazao zadržavajući Olivera Korleta i crnogorskog biznismena Mladena Miranovića na čelnim pozicijama "Adraitic Marinasa". Korlet je poručio da ta ICD ostaje pri namjeri "Adriatic Marinasa" da u partnerstvu sa holanskim "Damenom" preuzme brodogradilište Bijela i pretvori ga u servisni centar za mega-jahte. On i premijer Milo Đukanović zahvalili su se Piteru Manku na "viziji, odlučnosti i hrabrosti" koju je imao prije 10 godina kada se odlučio da investira u Crnu Goru i izgradi Porto Montenegro i "novu nautičku industriju koja zapošljava oko 1.000 ljudi" do ovog nivoa.

111049a2931a9671b4e49d200270c33b

"ICD koji je danas preuzeo Porto Montenegro je najbolji mogući partner za dugoročni uspjeh ovog projekta. Sa ICD-ovim sjajnim iskustvima, resursima i finansijskom snagom bukvalno sve je moguće napraviti.", istakao je Korlet.

Naglašavajući značaj ulaska ICD u Crnu Goru preko Porto Montenegra, Đukanović je naglasio da su dosadašnji vlasnici tog kompleksa „postavli na više nego dobre temelje" i da će novi investitor moći da završi "vrlo zahtjevnu nadgradnju ovog projekta koja će doprinijeti razvoju Porto Montenegra i Crne Gore kao jedne od najprestižnijih turističkih i investicionih destinacija Evrope".

ba32088c76811dd995624a04c7f8e4fd

"Porto Montenegro je dobio ne bilo kojeg novog vlasnika, već renomiranu korporaciju ICD koja ima sjajan i vrlo raznovrstan portfolio i kojoj je ova kupovina ulazak u njenu najkrupniju investiciju u Evropi. Može li biti ubjedljivije potvrde kvaliteta dodašanjeg razvoja Porto Montenegra ? Sigurno ne. Izuzetno sam radostan što će ionako prestižnu zajednicu stranih investitora prisutnih u Crnoj Gori, obogatiti ICD."- istakao je Đukanović obećavajući Arapima spremnost da im Vlada pruži „maksimalnu podrđku i saradnju“.

"Ovo je tek prvi projekat koji ćemo nadam se, zajedno realizovati jer, uz razvoj našeg partnerstva i međusobnog povjerenja, biće nađeno mnogo novih ideja za dodatna ulaganja ICD u turizmu, uslugama i ostalim oblastima."-istakao je Đukanović.

ICD može računati na brojne povoljnosti

Đukanović nije precizno odgovorio na pitanje "Vijesti" koje će konkretno sve nove mogućnosti ulaganja u saobraćajne, turističke i nekretninske projekte Vlada ponuditi ICD-u, ali je naglasio da prebogati državni fond Dubaioa može računat na sve djelove posebnog programa podrške investitorima i unapređenja biznis ambijenta, a koje je Vlada nedavno definisala na tematskoj dvodnevnoj sjednici u Kolašinu.

Inače, portofolio ICD-a pored ostaloga, uključuje vlasničke udjele u jednom od najbrže rastućih svjetskih avioprevoznika "Emirates Airtlines", najvećom tamošnjom bankom Emirates NBD, jednim od najprometnijih aerodroma svijeta Dubai International i najvisočijom zgradom na svijetu – poslovnim centrom Burj Khalifa u Dubaiju, te nizom kompanija iz oblasti turizma, nekretnina, građevinastva i industrije.

afececaf32eda96d7086cd79d8297ca7

Na pitanje novinara da li je ICD zainteresovan da kupi crnogorsku nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines, šeik Al Šajbani je odgovorio da se "ICD ne miješa u eventualnu takvu odluku mendažmenta "Emirates Airlinesa".

"To treba pitati njih, a mi smo kao vlasnsici tu da to samo eventualno finansijki podržimo", istakao je Al Šajbani.