VIJESTI

TELEMACH: Korisnici sada mogu koristiti "fiksni za ponijeti", vratiti program unazad i besplatno koristiti internet

Nove usluge UniFon, Unifi, CUTV

Redakcija

1.6.2016

U okviru osnovnog servisa fiksne telefonije, Telemach od sada nudi dodatnu uslugu UniFon koja podrazumjeva ekstenziju (dodatak) kućnog fiksnog telefonskog (pretplatničkog) broja.

Usluga UniFon

To znači da i kada korisnik nije kod kuće može koristiti usluge fiksne telefonije kao da ima “fiksni za ponijeti”.

Uslugu UniFon mogu koristiti svi postojeći aktivni korisnici Telemach fiksne telefonije.

UniFon usluga se može koristiti nakon instaliranja besplatne aplikacije na pametni mobilni uređaj koja se nalazi na Google ili Apple store i povezivanja na dostupnu internet mrežu.

Aktivacija usluge vrši se na pametnom telefonu uz pomoć usera i passworda - moj Telemach portal. Preporučuje se korišćenje WiFi mreže u cilju izbjegavanja eventualno dodatnih troškova za mobilni prenos podataka (GPRS). Korisnik može da instalira aplikaciju na najviše pet mobilnih uređaja.

UniFon usluga omogućava korisniku:

- komunikaciju sa kontaktima pozivanjem, slanjem poruka (chat), dijeljenjem fotografija, video ili zvučnih zapisa, i to potpuno besplatno

- pozivanje svih Telemach fiksnih telefonskih brojeva

- pozivanje fiksnih telefonskih brojeva koji su dio United grupe (SBB Srbija, Telemach Slovenija, Telemach Crna Gora i Total TV Hrvatska, i to potpuno besplatno

- pozivanje i primanje poziva ukoliko korisnik boravi u inostranstvu, po važećim cijenama kao kada se korisnik nalazi kod kuće

- Usage i charging identičan usluzi telefonije koju korisnik trenutno ima (korišćenje minuta iz pretplate, a pozivi van uključenih minuta se naplaćuju po redovnom cjenovniku)

Ključne prednosti usluge UniFon za korisnike odnose se na:

- potpunu mobilnost uz obezbjeđenje dostupnosti

- korišćenje postojećeg mobilnog uređaja i dio funkcionalnosti istog

- korišćenje fiksnog pretplatničkog broja i van kuće i u romingu uz bilo koju internet konekciju

- značajnu uštedu i kada korisnik nije kod kuće

- jednostavno korišćenje

Korisnik je u mogućnosti da preko self care portala – Moj Telemach upravlja aplikacijom (provizioniranje uređaja povezanih sa aplikacijom, prioritetizacija dolaznih poziva, usmjeravanje poziva na govornu poštu i drugo).

Usluga UniFi

Unifi je jedinstvena WiFi mreža koja Telemach korisnicima omogućava besplatno korišćenje interneta na preko 250.000 lokacija širom Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije. Kada se korisnik jednom poveže na UNIFI, svaki sljedeći put će se uređaj automatski konektovati kada je u dometu neke od pokrivenih lokacija.

Unifi lokacije mogu biti javne (kafići, restorani i slično) ili community (domaćinstvo korisnika).

Community WiFi podrazumjeva poseban SSID (service set identifier) koji identifikuje poseban signal kroz HGW (home gateway) uređaj koji se nalazi kod korisnika, a taj poseban SSID je u stvaru UniFi.

U pitanju je dodatna funkcionalnost koja je u potpunosti odvojena od internet veze koju korisnik ima kod kuće i ni u kom slučaju ne utiče na protok (potrošnju). Prenos fajlova vrši se neometano i bezbjedno, jer drugi korisnici nemaju pristup internoj mreži ili računaru, mobilnom telefonu ili tabletu korisnika.

Uslugu UniFi mogu koristiti svi postojeći aktivni korisnici Telemach postpaid interneta. Jedan korisnik može na UniFi mrežu povezati 5 različitih uređaja istovremeno. Kvota za surfovanje maksimalnom brzinom je 5 GB, a nakon toga se brzina smanjuje (64Kbps/64Kbps). Kupovinom jednog od dodataka (portal, kontkat centar, shop), moguće je nastaviti korišćenje maksimalnom brzinom. Iznos dodatka bit će prikazan kroz mjesečni račun.

UniFi usluga se aktivira na sljedeći način:

- Kada se korisnik sa svojim uređajem nađe na nekoj od UniFi lokacija, iz liste dostupnih mreža bira UNIFI

- Aktivacija usluge vrši se na pametnom telefonu uz pomoć usera i passworda - moj Telemach

UniFi kao dodatna funkcionalnost je u potpunosti odvojena od internet veze koju korisnik koristi kod kuće, te ne utiče na protok ili/i potrošnju, prenos fajlova se vrši neometano i bezbjedno, drugi korisnici nemaju pristup internoj mreži ili računaru, mobilnom telefonu ili tabletu korisnika

Broj aktivacija/deaktivacija ograničen je na jednom mjesečno. Moguće je izvršiti samo jednu promjenu statusa UNIFI-a u toku mjeseca.

SSID se aktivira odmah. Korisnik do kraja mjeseca koristi dodjeljenu kvotu i add on-ove ukoliko ih je kupio. Promjena kvote (paketa) se dešava sljedećeg mjeseca.

Eventualno preostala kvota se ne prenosi u naredni mjesec.

Korisnici mogu da deaktiviraju Unifi na svom HGW uređaju putem korisničkog portala ili dolaskom u shop.

Deaktivacija podrazumjeva isključivanje Unifi SSID-a koji se emituje sa HGW-a ali i nemogućnost korišćenja

Unifi usluga omogućava korisniku: besplatno i neograničeno korišćenje interneta, korisnik ulogovan na Unifi ne “troši” 5GB kada koristi naše servise ili/i aplikacije, automatsko povezivanje na internet mrežu svaki put kada je korisnik u dometu Unifi mreže, preko 250.000 pokrivenih lokacija (broj se stalno povećava) u Srbiji, BiH, Sloveniji i Makedoniji, korišćenje usluge UniFon, ušteda na mobilnom internetu.

Opseg pokrivenosti na otvorenom iznosi do 100 metara, dok u zatvorenom prostoru zavisi od određenih faktora uticaja kao što su materijal od kojih je objekat izgrađen, raspored prostorija, metalne i druge fizičke prepreke.

Ova bežična tehnologija koristi tehnološki standard IEEE802.11 na slobodnim frekvencijama 2.4Ghz i 5Ghz.

Premium HGW omogućava, putem WiFi-a, brzine našeg najvećeg paketa (120Mb/s). Korisnik će moći ovu brzinu da dostigne pod uslovom da ima uređaj (smart phone, laptop, tablet...) koji u sebi ima najmanje dvije antene koje rade na 2,4 i 5 GHz. Naravno, maksimalna brzina na WiFi-u korespondira brzini odabranog paketa.

Korisnik je u mogućnosti da preko self care portala aktivira dodatne GB za surfovanje maksimalnom brzinom, prati potrošnju kvote u okviru UniFi i kontroliše povezane uređaje.

Unifi aplikacija je informativnog karaktera što znači da korisnik može imati Unifi mrežu, a da nema instaliranu aplikaciju. Unifi aplikacija nudi sljedeće mogućnosti:

- lako pretraživanje UniFi lokacija (po nazivu, po tipu lokacije)

- dobijanje instrukcija o tome kako doći do željene lokacije

- provjeru preostale kvote za surf po maksimalnoj brzini (samo kada je korisnik „nakačen“ na unifi)

- upravljanje prijavljenim uređajima, korisnici mogu da obrišu uređaje koje više ne koriste (samo kada je korisnik „nakačen“ na unifi)

- obilježavanje omiljene lokacije

- offline pretraživanje lokacija (za gradove čije su mape download-ovali)

- kontrola uređaja koji koriste Unifi

Usluga CUTV

CuTV odnosno „TV unazad 72h” je dodatna funkcionalnost koja je dostupna Telemach korisnicima usluga D3 i D3GO. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da vrate pojedinačno izabrane emisije u okviru TV programa i to do tri dana unazad kako bi pogledali propuštenu emisiju ili istu ponovo odgledali. Usluga je dostupna korisnicima DUO TEL Grande Family i Grande Extra paketa, DUO NET Grande, Grande Family i Grande Extra paketa i TRIO Grande Family, Grande Extra i Grande Premium paketa u okviru pretplate, (za TRIO Grande pakete definisan je promotivni period), a korisnicima drugih paketa/usluga se naplaćuje po važećem cjenovniku.

Takođe, korisnik mora imati odgovarajući D3 uređaj tj. neki od digitalnih prijemnika koji podržavaju ovu uslugu.

Usluga se smatra aktiviranom ukoliko je korisnik pokrene i koristi duže od 5 minuta u kontinuitetu u toku mjeseca.

Ne postoji ograničenje u broju ponovnog puštanja određene emisije.