BIH

Vlada FBiH prihvatila izvještaje o radu i poslovanju Lutrije BiH i Agencije za bankarstvo

Zaključci sa današnje sjednice

Fena

6.5.2016

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 52. sjednici, koja je završena u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, izmijenila i dopunila Odluku o utvrđivanju povoljnijih uslova za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim preduzećima.

Prema novoj odluci, ukoliko dužnik uredno izvrši sve ugovorene obaveze, uslovi za otpis kamata bit će regulisani aneksom ugovora. Uz ovo, javna preduzeća mogu otpisati kamate i dužnicima koji su prethodno u cijelosti izmirili glavni dug, vodeći računa da ostali učesnici na tržištu ne budu dovedeni u nepovoljan i nejednak položaj. Uslovi i način otpisa kamata bit će regulisani posebnim sporazumom.

Federalna vlada danas je usvojila izvještaj o poslovanju s godišnjim obračunom Lutrije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, te dala saglasnost na Plan poslovanja za 2016. godinu i Odluku o raspodjelu dobiti Lutrije BiH za 2015. godinu. Proteklu godinu Lutrija BiH je završila uspješno, sa ostvarenim prometom od oko 53 miliona KM i prihodom od 32,2 miliona KM, što je na nivou 2014. godine. Ukupni troškovi poslovanja u 2015. godini iznosili su 28,5 miliona KM i manji su u poređenju s prethodnom godinom.

Na osnovu ovakvih rezultata poslovanja, Lutrija BiH je, po osnovu Zakona o igrama na sreću, u Budžet FBiH uplatila 4.434.649,05 KM.

Danas je prihvaćen i Parlamentu FBiH upućen izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH, sa informacijama o bankarskom i mikrokreditnom sistemu, te sektoru lizinga, kao i o radu samostalnog odjela ombudsmena za bankarski sistem FBiH za 2015. godinu.

Agencija za bankarstvo FBiH je u 2015. godini, uz redovan nadzor poslovanja putem dostavljenih izvještaja (takozvanih off site kontrola), bila u 100 kontrola na licu mjesta. Bile su to ili sveobuhvatne kontrole poslovanja ili ciljane kontrole određenih segmenata poslovanja, te kontrole sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem na dan 31.12.2015. godine i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u FBiH u 2015. godini s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda u/iz Federacije BiH.

Nakon što je upoznata sa informacijom JP Autoceste Federacije BiH, Vlada FBiH je danas podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta Koridora Vc na poddionici Nemila - Vranduk u iznosu do 12 miliona kuvajtskih dinara, ili 36 miliona eura. Uslov je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM po litri goriva kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublaženi rizici po budžet Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila usmenu Informaciju federalnog ministra pravde o dešavanjima u Kazneno-popravnom domu Zenica 1.5.2016. godine. Ovo ministarstvo je zaduženo da, u okviru svojih nadležnosti, ispita postojanje odgovornost i eventualnih propusta Uprave i zaposlenika Zavoda u ovom slučaju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.