VIJESTI

Najzaslužnijima za izgradnju Ferhadije poklon Ferhat-pašini džuzevi Kur'ana

Sutra otvaranje banjalučke ljepotice

Fena

6.5.2016

Na svečanosti otvorenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, osim što će svjedočiti ljepoti objekta džamije, sutra će najzaslužniji za pomoć u ponovnoj izgradnji džamije dobiti vrlo vrijedan poklon, a to je luksuzno štampane Ferhat-pašine džuzeve Kur'ana.

Naime, Ferhat-paša je, nakon što je legalizirao vakuf, uvakufio i 30 džuzeva Kur'ana, iz kojih će se svaki dan učiti hatma ili mukabela.

Banjalučani su sačuvali dva originalna džuza koji su 1956. godine iz Ferhadije doneseni u Sarajevo. Nažalost, nisu sačuvani i vrijedni džuzevi koje je uvakufio Gazi Husrev-beg.

Kasim Dobrača je 1963. godine u djelu "Katalog arapskih, turskih  i perzijskih rukopisa" zapisao da iz 22. i 27. džuza koje je uvakufio Ferhat-paša Sokolović, nedostaje nekoliko listova.

Rukopis je vjerovatno iz XVI stoljeća, napisan je specijalno za Ferhadiju džamiju u Banjoj Luci odakle su krajem 1956. preneseni u Sarajevo.

Govoreći o stilu pisanja džuzova, Dobrača kaže da je pismo tulut vrlo lijep i neobično krupan. Ovi džuzovi su pripadali divno pisanom i naročito opremljenom kompletu. Prve dvije stranice svakog džuza pisane su zlatnim slovima i to po tri retka na jednoj stranici. Prazan prostor iznad i ispod ovih redaka je vjerovatno ostavljen za unvane i ukrase, jer iluminacija ovih džuzova nije dovršena.

Zlatna široka slova obrubljena su tankim crnim linijama. Ostale stranice imaju po pet redaka od kojih su 1., 3. i 5. pisani zlatnim, a 2. i 4. crnim mastilom. Krupna crna slova obrubljena su tankim zlatnim linijama. Papir je tamnobijel, deblji.

Replika manjih dimenzija ovih džuzova je, za otvorenje Ferhat-pašine džamije, urađena u luksuzno štampanom izdanju Izdavačke kuće „El-Kalem“ iz Sarajeva.