BIH

Ko traži da svima budu izbrisane vjera i nacija?

Novi kontroverzni prijedlog za objavu rezultata popisa

Autor:B. TURKOVIĆ

6.5.2016

U Bosni i Hercegovini popisane su ukupno 3.791.662 osobe, a prema nezvaničnim saznanjima „Dnevnog avaza“, postoje namjere pojedinaca da svaka od popisnica bude prepravljena, tako što će se brisati tri pitanja o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti, o kojima su se građani izjašnjavali. 

Postoji inicijativa

Kako objašnjava naš sagovornik dobro obaviješten u dešavanja s popisom, a koji je zamolio za anonimnost, navodno se ovakav skandalozan prijedlog pokušava ozakoniti kroz izmjene Zakona o popisu. S druge strane, postoji inicijativa za izmjene Zakona kojima se pokušava i dobiti na vremenu za objavu rezultata popisa. 

Ovih dana, naime, statističkim institucijama BiH kruži mail koji je Piter Everers (Pieter Everaers), direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH uputio Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH (BHAS). U pismu, i on spominje izmjene zakona, s obzirom na to da nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa nije utvrđena metodologija za obradu podataka. 

Novi koraci 

- Mislim da je sada vrijeme razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi se okončala operacija popisa. S jedne strane, Zakonom o popisu utvrđeno je da je rok za diseminaciju rezultata 1. juli - što je manje od dva mjeseca. S druge strane, IMO je u februaru smatrao da je potrebno najmanje četiri-pet mjeseci da se objave rezultati popisa – navodi Everers u pismu, ističući da BHAS i statistički entitetski zavodi sada trebaju razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona o popisu stanovništva i osigurati dovoljno vremena za određivanje metodologije obrade podataka. 

Kako je naveo, takve izmjene zakona trebaju biti opravdane „realističnim i detaljnim planom s utvrđenim rokovima za neophodne odluke”. 

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, potcrtava da Everersovo pismo ne smatra zvaničnim stavom, s obzirom na to da je stiglo mailom. U izjavi za „Dnevni avaz” Fatić kaže da nova prolongiranja vode u pravu agoniju. 

fadil-fatic

Fatić: Krivična odgovornosti za one koji opstruiraju proces

- To odgovara onima koji ne poštuju preporuke tima IMO-a i koji pokušavaju da legalizuju svoje zakone kroz promjene zakona – kaže Fatić, podsjećajući da će, ako podaci ne budu objavljeni do 1. jula, biti postavljeno pitanje krivične odgovornosti za one koji opstruiraju proces objave podataka. 

Izvještaj prema Vijeću ministara

U Agenciji za statistiku BiH jučer su nam potvrdili da postoji ideja o izmjeni Zakona. Kazali su, naime, da pripremaju izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti na popisu koji će narednih dana, u skladu sa zaključkom s posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa, dostaviti Vijeću ministara BiH. 

- Budući da nije postignuta saglasnost o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u izvještaju će se navesti i to da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade i objave rezultati popisa ili da se od Vijeća ministara BiH zatraži pokretanje procedure za donošenje izmjene Zakona o popisu u vezi s rokom za objavu rezultata popisa – kazala nam je Mirsada Adembegović, portparol Agencije.