VIJESTI

KASPAROV: Uvijek ću biti prijatelj Sarajeva

Uručena javna priznanja KS za 2015. godinu

Autor:E. DRAGUNIĆ

6.5.2016

Svečana sjednica Skupštine KS povodom "Dana Kantona Sarajevo" održana je sinoć u Narodnom pozorištu. Na ovoj svečanosti dodijeljena su i javna priznanja Kantona Sarajevo za 2015. godinu istaknutim pojedincima i kolektivima. Sjednicu je otvorila Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS, podsjećajući da se ova svečanost održava 11. godinu zaredom u periodu od 2. do 9. maja.

Odigrao simultanku

U svečanom dijelu dodijeljena su i priznanja. Za počasnog građanina KS proglašen je Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista svih vremena. Kasparov nije mogao prisustvovati sinoćnjem događaju, a u kratkoj videoporuci obratio se građanima KS.

- U Sarajevu sam 1994. godine, pod opsadom, odigrao simultanku. To je bio najbolji način da izrazim svoje mišljenje o tom ratu. Uvijek sam bio i bit ću prijatelj građana Sarajeva. Hvala i sretno - poručio je Kasparov.

Pojedinačne plakete KS dobili su novinar Senad Hadžifejzović i privrednik Nijaz Hastor, osnivač ''Prevent'' grupacije. Hadžifejzović je zahvalio na dodijeljenoj nagradi, kako je rekao, za slobodu izražavanja.

Priznanje profesiji

- Ovu nagradu doživljavam kao priznanje mojoj profesiji. Također, ovo je i nagrada mojim kolegama, mom timu, saradnicima i mojoj televiziji, ma kako se ona zvala - kazao je Hadžifejzović.

U ime Nijaza Hastora nagradu je primio Eldin Hadžiselimović, direktor ''ASA Prevent'' grupacije BiH.