BIH

ŽUGA: Likvidacija "Banke Srpske" udar na Federaciju

Većina sredstava za osiguranje depozita dolazi iz FBiH

Autor:M. AŠČIĆ

6.5.2016

Likvidacija „Banke Srpske“ može imati velike posljedice po Federaciju, jer oko 70 posto sredstava za osiguranje depozita dolazi iz banaka iz većeg bh. entiteta. Šta će se desiti ako se likvidira još jedna banka u RS, pitanje je hoće li Agencija za osiguranje depozita to sve moći podnijeti, upozorio je u izjavi za naš list Mirsad Žuga, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Puna kontrola

Žuga ističe da država mora pojačati nadzor nad radom banaka, jer je evidentno da Agencije za bankarstvo, u ovom slučaju Agencija iz RS, nije dobro radila svoj posao.

- Mora postojati jasna supervizija kako bi se vidjelo šta ko radi. Ako država daje novac, onda treba imati punu kontrolu nad tim novcem - kaže Žuga.

Ukupno blokirani depoziti u „Banci Srpske“ iznose oko 150 miliona maraka, od čega je osigurano oko 55 miliona KM. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija banke, sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi o ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantira Agencija za osiguranje depozita BiH.

2de10133-1b48-489a-ae42-d64d22b667e9-mw1024-s-n

"Banka Srpske": Problem za državu 

No, preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani bit će isplaćeno u skladu s raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Pitanje je, međutim, kada će imovina banke biti prodata. Među firmama koje imaju blokirani depozit je i državna kompanija „Elektroprijenos BiH“. Ovoj kompaniji blokirano je deset miliona KM. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

- Ovo će biti udar, prije svega, za Federaciju, ali treba vidjeti hoće li, kao  u slučaju „Bobar banke“, Agencija za osiguranje depozita uspjeti naplatiti imovinu od firmi koje su uzimale kredite, a nisu ih vraćale. Treba vidjeti šta će biti s „Elektroprijenosom“. Što nisu upozoreni da je ova banka nesigurna. Ali, problem je sada i kako će raditi firme kojima su blokirani depoziti, šta će biti s njima – kaže Žuga.

Isplata depozita

On je ustvrdio da je i pitanje kako će teći isplata depozita, kojim tempom, i kada će se to sve završiti. No, najveći je problem, upozorava, šta ako neka veća banka od „Banke Srpske“ bude, također, likvidirana.

- Onda bi to tek bio udar na Federaciju, jer imamo banke kojima je sjedište u Banjoj Luci, a rade u FBiH i dosta depozita upravo je položeno kod njih – kaže Žuga.

Depozitarima će biti vraćen novac 

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je jučer da nije dobro što je pokrenut postupak likvidacije Banke Srpske. On je istakao da likvidacija „Banke Srpske“ neće izazvati značajne gubitke i da će se pokušati naplatiti plasmani koje je imala.

- Depozitarima će biti vraćen novac - dodao je Dodik.