VIJESTI

AVAZ NA LICU MJESTA Sve spremno za otvaranje banjalučke ljepotice!

Hoteli popunjeni, uz zvaničnike očekuje se 20.000 vjernika

G. DAKIĆ

6.5.2016

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje obnovljene banjalučke džamije Ferhadije. Dolazak na svečanost koja se dugo čeka, a koja će biti održana 7. maja, na Dan džamija Islamske zajednice, potvrdili su najviši bh. zvaničnici, ali i premijeri susjednih zemalja te Turske, koja je u velikoj mjeri pomogla obnovu ovog nacionalnog spomenika. S obzirom na veliko interesiranje, procjenjuje se da će otvaranju Ferhat-pašine džamije prisustvovati oko 20.000 ljudi iz cijele BiH i dijaspore te susjednih država. 

Bez zastava

Iako se u prvi mah govorilo da je otkazao dolazak, turski premijer Ahmet Davutolu (Davutoglu) potvrdio je da će doći na otvorenje Ferhadije, iako je jučer najavio podnošenje ostavke. 

ivanic

Ivanić: Prihvatio poziv

Osim njega, na otvaranju Ferhadije govorit će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik RS Milorad Dodik, muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez, bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice.

reis-kavazovic20022015

Obraćanje reisa Kavazovića

Kako je planirano, hafiz iz Turske učit će ašere, a potom će se čuti i ilahije, tekbiri i salavati. Ašere će učiti i hafiz Mensur Malkić. Za 13 sati predviđeno je presijecanje vrpce i svečano otvorenje Ferhadije, nakon čega će uslijediti ezan hafiza Aziza Alilija i klanjanje podne-namaza. U banjalučkom medžlisu očekuje više od 200 novinara, fotoreportera i snimatelja. Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić podsjetio je da je na svečanosti zabranjeno nositi bilo kakve zastave, transparente ili natpise.

bakir-izetbegovic-ovu

Izetbegović: Prisustvovat će skupu

- U našoj kulturi nije da se nose transparenti, tražim da se obrati pažnja na to. Ne može se nositi ni državna zastava, ni zastava IZ. To bi moglo prouzrokovati verbalne napade na one koji dođu, a pogotovo na one koji ostaju. Svi trebaju voditi računa o ugledu IZ i dostojanstvu muslimana - istakao je Kozlić.

Voditi brigu 

On je istakao da svima mora biti najvažnije da vode brigu o ljudima koji žive u Banjoj Luci i koji će tu ostati i nakon 7. maja.

- Svi moraju pokazati dostojanstvo. Nema potrebe za bilo kakvim problemima i incidentima. Ovo je prava prilika da svi pokažemo pravo lice - kategoričan je Kozlić. 

davutoglu

Davutolu: Potvrda dolaska

Svoj dolazak potvrdila je i američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack). Među gostima su i Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik, diplomati Francuske, Austrije, Turske, te svi akreditirani ambasadori u BiH. S obzirom na to da je poziv upućen državnim i entitetskim premijerima, dolazak su potvrdili brojni članovi Vijeća ministara BiH, kao i predsjedavajući domova parlamenata BiH i FBiH. Program svečanog otvaranja Ferhadije započet će u 10.33 sata.

Promocija knjige Elme Korić

U Banjoj Luci je, u povodu otvorenja Ferhadije, promovirana knjiga „Životni put prvog beglerbega Bosne Ferhad-paše Sokolovića“ autorice Elme Korić. 

- Knjiga predstavlja modificiranu i skraćenu verziju moje doktorske disertacije koja je odbranjena na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2012. godine. Rađena je na prvorazrednoj arhivskoj građi osmanskog porijekla i govori o životu i djelu prvog beglerbega Bosne Ferhad-paše Sokolovića, koji je poznatiji našoj javnosti kao graditelj džamije Ferhadije u Banjoj Luci - rekla je Elma Korić.