VIJESTI

DRAMA U KISELJAKU Nastavnik divljao u učionici, šutao klupe i milovao učenicu po kosi

Na času matematike u osnovnoj školi u Kiseljaku

Autor:Dž. B. - A. K.

6.5.2016

Prava drama odvijala se jučer u Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ u mjestu Gromiljak, u općini Kiseljak, na času matematike.

Pišu: Dž. BULBUL - A. KAPO

Incident je izazvao nastavnik fizike i matematike Mujo Bajić, koji je, kako nam je rečeno u upravi škole, najprije neprimjereno gledao jednu od učenica osmog razreda i upućivao joj uvredljive komentare. 

Raniji incidenti

Da stvar bude još gora, nastavnik je u jednom trenutku počeo šutati klupe u učionici. Jednom učeniku tada je povrijeđeno rame, zbog čega je završio u Domu zdravlja zajedno s drugim đacima iz razreda, koji su doživjeli veliki stres. Kako bi spriječio veći incident, jedan od učenika smogao je hrabrosti te je izašao ispred učionice i mobitelom pozvao pomoćnicu direktora škole Nermina Merhemića, kako bi drama na času matematike bila zaustavljena. 

U upravi škole tvrde da ovo nije Bajićev prvi incident te da je i ranije bilo sličnih situacija. Direktor Merhemić, još potresenim nemilim događajem, razgovarao je jučer s našim reporterima o nečemu što, kako je naveo, traje duži period. Prema njegovim riječima, Bajić se već neko vrijeme ponaša vrlo čudno.

- On je 2002. godine počeo raditi u našoj školi. Na početku je bio jedan od boljih nastavnika, njegovi đaci pobjeđivali su na kantonalnim takmičenjima iz matematike. Komisija za rad kasnije ga je proglasila invalidom druge kategorije i mi smo tražili da mu se promijeni radno mjesto. Međutim, on je nastavio kod nas raditi, ali morao se vraćati na kontrole. Uvijek smo se žalili Komisiji, uporno smo tražili da ga penzionišu, jer smo smatrali da nije sposoban za rad s djecom - ispričao nam je direktor.

Njegovu priču potvrdio je i školski pedagog Mirnes Nuhić. Kako je naveo, na trećem kontrolnom pregledu Institut za medicinsko vještačenje ukinuo je Bajiću rješenje o invalidnini, tako da je on proglašen sposobnim za rad s djecom.

mujo-bajic-1

Bajić: Odvela ga policija

- Mi smo ga nakratko udaljili s posla. Ali, krajem januara dobili smo to rješenje, tako da je 1. marta vraćen na posao. Moram priznati da je izgledao bolje. Upravni odbor rekao je da ga moramo vratiti na nastavu, ali smo se dogovorili da ćemo ga pratiti. Prvi problemi pojavili su se u aprilu. Na Facebooku je napisao da ga prate te je dalje naveo: „Ako me se ne okanite, postat ću ubica sa umišljajem." Na profilu je objavio da je onanisao od 10 do tri sata, da je ejakulirao, vježbao organ...  Išao sam kod inspektora obrazovanja SBK i sve sam kazao - rekao nam je direktor.

On je odmah alarmirao policiju, koja je nastavnika odvela u Policijsku stanicu. Bajić se, kako saznajemo, branio šutnjom. Izjave su dali direktor Merhemić, pedagog Nuhić te sedam učenika u prisustvu roditelja. 

- Moja preporuka je da se pošalje na liječenje i da ga penzionišu. Odmah sam ga suspendovao, vodit će se postupak protiv njega. Zahtijevamo da Institut reaguje, jer su nam na prvom mjestu djeca, njihova zaštita i sigurnost - zaključio je direktor.

Cijelu priču potvrdio je za „Dnevni avaz“ i učenik 8. razreda (identitet poznat redakciji), svjedok jučerašnje drame, koji je, shvativši šta se događa, napustio učionicu i pozvao pomoćnicu direktora. Prema njegovim riječima, već na početku časa bilo je jasno da s nastavnikom nešto nije uredu.

- Raširenih nogu sjeo je za stolicu i kazao da sada „krećemo od početka“. Tada je učenicu izveo ispred table. Neprimjereno ju je gledao tokom ispitivanja, a potom je pozvao riječima da priđe bliže stolu, „da bi je mogao ocijeniti“. Učenica se vratila na svoje mjesto, a on se izgubio iz učionice na desetak minuta - ispričao nam je učenik.

Za to vrijeme, kako kaže ovaj đak, svi su odlučili da zbiju stolove i stolice kako im se ne bi mogao približiti.

Pogrdna imena

- Naljutio se i poludio kada se vratio. Počeo je gurati stolice i stolove. Svi smo se uplašili. Tada je istoj učenici prišao i pomilovao je po kosi. Obratio joj se riječima: „Što lijepo mirišeš, čime njeguješ kosu?“ Tada sam otišao iz razreda i sve prijavio - kaže naš sagovornik.

On je naglasio da je nastavnik Mujo Bajić i ranije neprimjereno gledao učenice, a učenike je nazivao pogrdnim imenima. U društvu s našim sagovornikom bio je i njegov otac (identitet poznat redakciji), koji kaže da strahuje za svoje dijete.

- Za sve krivim nadležna ministarstva koja se uvijek bave posljedicama. Kako je mogao dobiti dozvolu za rad s učenicima? Meni ga je u jednu ruku žao i treba mu pružiti ruku i pomoći. Ne smijemo zaboraviti da je, prije nego što je obolio, bio izvrstan pedagog, prijatan čovjek - rekao je, između ostalog, otac dječaka.

Bolničko liječenje

Kako saznajemo, Bajić je za vrijeme rata bio u logoru Kula u Istočnom Sarajevu. Njegovi poznanici tvrde su da se to umnogome odrazilo na njega. Prema dokumentaciji iz Opšte bolnice Konjic, Bajić boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), u kombinaciji s teškom depresijom. Prema medicinskoj dokumentaciji, u dva navrata liječio se u mostarskoj bolnici.