NOGOMET

Sevilla i Liverpool u finalu Europa lige!

Odigrani revanš susreti polufinala

D. K.

5.5.2016

Ekipe engleskog Liverpoola i španske Seville plasirale su se u finale UEFA-ine Europa lige, nakon što su večeras na domaćim terenima bile ubjedljive u revanš susretima polufinala.

Liverpool - Villarreal 3:0 (ukupno 3:1)

Liverpool je na svom "Anfieldu" sa 3:0 potopio "Žutu podmornicu", te samim tim ukupnim rezultatom 3:1 slavio u dvomeču nad Villarrealom.

"Redsi" su do vodstva došli već u 7. minuti autogolom Bruna. Rezultatom 1:0 okončano je prvo poluvrijeme.

Engleski tim prednost je udvostručio u 63. minuti preko Sturridgea. Konačnih Liverpool - Villarreal 3:0 postavio je Lallana u 81. minuti.

Treba napomenuti da su gosti od 71. minute igrali sa igračem manje, nakon što je Ruiz dobio drugi žuti karton.

Sevilla - Shakhtar 3:1 (5:3)

Španska Sevilla je u revanš susretu polufinala protiv ukrajinskog Shakhtar Donetska imala lakši posao na svom "Ramón Sánchez Pizjuán" stadionu, te zabilježila pobjedu 3:1, uz ukupni skor od 5:3 u dvije utakmice.

Gameiro je u 9. minuti doveo Sevillu u vodstvo. No, u posljednjoj minuti prvog dijela gosti preko Eduarda dolaze do izjednačenja.

Na samom početku drugog poluvremena Gameiro je drugim golom vratio domaćima prednost, da bi u 59. minuti susreta tačku na "i" stavio Mariano za konačnih 3:1.


 

Borbe za nove trofeje

Bit će ovo treće uzastopno finale Sevilli u UEFA-inoj Europa ligi, a u prethodna dva bila je bolja od Benfice i Dnipra. Također, španski klub osvajao je Europa ligu u sezonama 2005/06. i 2006/07.

S druge strane, Liverpool će se boriti za četvrtu titulu. Podsjetimo, "Redsi" su u Europa ligi, tačnije u bivšem Kupu UEFA dizao pehar u sezonama 1972/73., 1975/76. i 2000/01.

Finale Europa lige na rasporedu je 18. maja na stadionu "St. Jakob-Park" u švicarskom Baselu.