LIFESTYLE

Doživjela sam najbolji orgazam u životu dok sam rađala sina

Orgazmični porod doživi šest posto mama

(A.U.)

5.5.2016

Dok većina žena rađa u nesnosnoj boli, Sangeeta Freeman iz britanskog Totnesa doživjela je tzv. orgazmički porod.

- Tokom trudova stalno sam razmišljala da želim što više ovoga i da traje što je duže moguće - izjavila je za Irish Mirror.

Neposredno prije ulaska u boks kaže da je čitala baš o porodiljnom orgazmu i veselila se okušati se u prirodnom porodu.

- Nisam priželjkivala brz porod. Željela sam porod kojeg ću se sjećati. I definitivno je bilo tako - ispričala je Sangeeta.

Rodila je prije 16 godina, u studenom 1999. Porod joj je trajao 27 sati. Željela je roditi kod kuće, no 22 sata nakon što su počeli prvi trudovi, njena babica savjetovala joj je odlazak u bolnicu. Tri sata poslije počela je intenzivno osjećati ugodu - što se ispostavilo kao početak orgazmičkog poroda, piše 24sata.hr. 

- Osjećala sam kao da se otvaram i da nema stajanja. Bilo je potpuno nevjerojatno. Bilo je bolno ali istovremeno i vrlo senzualno. Istovremeno sam osjećala i užitak i bol. Ne mogu reći što je bilo jače. Odjednom, počela sam vikati "Da, da, da!" Bio je to najbolji osjećaj na svijetu, moćan i istovremeno iskonski, daleko bolji od samog orgazma. U tom trenutku rodio se moj sin - ispričala je.

Dodala je da nije koristila nikakvu tehniku koja bi joj donijela takvu vrstu užitka već da je bila u stanju duboke opuštenosti jer se tako borila protiv straha od poroda. Sangeeta je poslije i sama postala primalja.

Istraživanja su pokazala da oko šest posto mama doživi ovakvu vrstu poroda. Njihovo tijelo registruje promjene u porodiljnom kanalu i reagira na ovakav način, umjesto uz bol.