VIJESTI

(VIDEO) Sadašnji ministar MUP-a RS Dragan Lukač 1994. naredio odvođenje vojnika Armije BiH koji je kasnije zaklan

U okolini Bihaća

Autor:(Am. K.)

5.5.2016

Na YouTube je postavljen video koji prikazuje zarobljavanje vojnika Armije BiH u okolini Bihaća, a za kojeg je utvrđeno da je Nedžad Dizdarević. Na snimku se vidi i Dragan Lukač, sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji je tada bio komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS.

Srpski vojnici maltretiraju zarobljenog vojnika, a tjerali su ga i da nosi fes. Nakon nekoliko postavljenih pitanja Lukač je naredio: “Hajde vodi ga”, vidljivo je na snimku.

Nedžad Dizdarević je kasnije zaklan bajonetom, a taj zločin je pred Sudom BiH priznao Pavle Gajić iz Ključa.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća.

Presudu je Sud BiH izrekao u junu 2011. godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom BiH.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

– Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom – kazala je Jesenković, a prenio je BIRN.

Lukač komandovao Specijalnim jedinicama policije

Dragan Lukač (SNSD) rođen je 1968. godine u Krnjeuši, općina Bosanski Petrovac, gdje je završio osnovnu školu, a srednju tehničku školu u Bihaću. U Banjoj Luci je završio Višu školu unutrašnjih poslova, zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova, kao i postdiplomske studije.

U MUP RS je radio na različitim poslovima, od policajca do različitih rukovodnih pozicija. U toku rata je komandovao Specijalnim jedinicama policije, više puta je ranjavan, odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost i Ordenom Karađorđeve zvijezde za uspješno komandovanje jedinicama, i proizveden u čin pukovnika policije.