LIFESTYLE

McLaren prodaje posljednji kolekcionarski primjerak superautomobila F1

Nepoznata cijena

Autor:(Dž. Č.)

5.5.2016

McLaren F1 je jedan od najpoznatijih superautomobila u historiji, a sada je vrijeme za zaključak priče. Britanski proizvođač objavio je kako planiraju prodati jedan od posljednjih primjeraka modela F1 proizvedenih 1998. godine.

Model za prodaju se odaziva još i na oznaku 69 (ukupno 60. model ručno proizveden u Wokingu) i nikad nije stigao u privatno vlasništvo. Bio je zadržan u kolekciji proizvođača, a održavali su ga u MSO timu (McLaren Special Ops) - stoga je objašnjeno i 4.500 pređenih kilometara na brojčaniku. McLaren navodi kako je riječ o potpuno 'tvorničkom primjerku' vozila. 

McLaren F1 je po mnogo parametara prava ikona svijeta supersportskih automobila. Oborio je nekoliko brzinskih rekorda, a prestigao ga je Bugattijev Veyron - i to tek 2005. godine. Ukupno je proizvedeno 106 vozila, s manje ili više preinaka. 

Osnova svakog je ipak bila ista. Vozač je smješten u sredini, uz dodatna sjedala smještena nešto više straga s obje strane. F1 je bio i prvi automobil koji je iskoristio ugljična vlakna za strukturu. Što se srca vozila tiče, njega čini 6,1-litreni V12, koji razvija potpuno otkačenih 657KS - barem za pojmove iz devedesetih.

Kako stići do ovog posljednjeg 'tvorničkog' primjerka? Valja posjetiti McLaren i poslati im upit. Šanse su da će cijena biti vrlo paprena.