GLOBUS

VANREDNA SITUACIJA Vatra u Kanadi još divlja, očekuje se pogoršanje zbog jakog vjetra!

Uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata u Fort McMurrayu

Autor:Agencije

5.5.2016

Požar u kanadskom gradu Fort Mekmari (Fort McMurray), zbog kog je evakuisano više od 88.000 stanovnika, još nije ugašen, a zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju, prenose agencije.

Za sada nema povrijeđenih, a prema riječima nadležnih, u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP.

Premijerka Alberte Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre. 



Prema riječima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima. 

Požar, koji se širi zbog jakog vjetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera. 

Zvaničnici procjenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje "stvaraju eksplozivne uslove". 

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko rijeke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP. 

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele. 

Požar je izbio u nedjelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su jučer uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promjene vetra", istakao je BBC.

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u historiji Kanade.