BIH

JIZHE: BiH ima dobar poslovni ambijent i bogata je resursima

Ministar državnog razvoja Narodne Republike Kine

A.U.

4.5.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom državnog razvoja Narodne Republike Kine Ningom Jizheom o dosadašnjim i budućim projektima u oblasti razičitih sektora.

Zvizdić je na pres-konferenciji potvrdio da je fokus razgovora bio na dva ključna cilja, a to su investicije koje će biti realizirane u narednih nekoliko godina te povećanje obima vanjsko-trgovinske razmjene putem postizanja sporazuma s Kinom ili različitim kineskim provincijama o izvozu bh. proizvoda.

Radi se o onim bh. proizvodima za koje su građani Kine zainteresirani poput mlijeka i mliječnih proizvoda, te biljnih proizvoda.

Podsjetio je da je danas postpisan Aneks ugovora između JP Elektroprivrede BiH i kineske kompanije China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power Design Institute o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla. Vrijednost projekta je 722.345.000 eura.

Zvizdić je pojasnio da je to tehnički dio ugovora, a u narednih nekoliko sedmica očekuje se konačan stav Vlade Kine u vezi s finansijskom konstrukcijom tog projekta, dodajući da je zatraženo da se napravi dugoročniji otplatni plan kako bi Elektroprivreda BiH kvalitetnije mogla isplatiti ovako značajnu investiciju.

Naglasio je i da se uskoro očekuje potpisivanje tehničkog dijela ugovora kada je u pitanju Termoelektrana Banovići.

Zvizdić i Ning razgovarali su danas i o investicijama u oblasti transporta, ali i o oblasti turizma gdje je moguće uspješna saradnja obzirom za zainteresiranost kineskih građana za ovaj region.

- Razgovarali smo o zapadnom Balkanu kao jedanom regionu koji može ponuditi projekte zanimljive za kineske investitore. Oni koji misle da mogu ostati zatvoreni unutar samo svoje države ili jednog enetiteta onda ne razumijenu globalno-ekonomske tokove ni potrebe velikih investitora koji žele veliko slobodno tržište, a ne razjedinjeno i rascjepkano tržište. Zato BiH trebaju cjelodržavne strategije u svim oblastima, ali i strategije za region - zaključio je Zvizdić.

Jizhe je naglasio da je cilj njegove posjete BiH kako bi uime kineske Vlade prisustvovao Sarajevo Bussines Forumu, ali i kako bi se razgovaralo o unapređenju regionalne saradnje između Kine i BiH u okviru "Perspektive Kina +16".

Podsjetio je da je dvije zemlje pridaju veliki značaj razvoju bilateralnih odnosa, dodajući da više od 130 privrednika iz Kine prisustvuje Međunarodnoj investicijskoj konferenciji.

I njegov stav je da Balkan treba zajednički raditi na projektima kao jedna regija posebno jer ove zemlje nalaze na vratima Istoka.

Govoreći o ulaganju u energetski sektor, Jizhe je kazao da već sada postoji dobar primjer izgradnje TE Stanari, najavljujući da će ubuduće biti više potencijalnih projekata u obasti energetike i saobraćajne infrastrukture.

- BiH ima dobar poslovni ambijent i bogata je vodnim i drugim prirodnim resursima, a ima potrebe za izgradnju željeznica i infrastrukture, a Kina ima prednost kako u kapitalima tako i u tehnologijama i iskustvima. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima ostvariti značajnije ciljeve - mišljenja je Jizhe.

Izrazio je očekivanje da će u budućnosti biti više bh. proizvoda na kineskom tržištu, a na kraju je naglasio da su sagovornici razmijenili mišljenja o jačanju saradnje na kulturnom planu i u oblasti turizmu.

U okviru ovogodišnje sedme Međunarodne investicijske konferencije - Sarajevo Bussines Forum, upriličen je i susret delegacija BiH i Kine, predvođenih predsjedavajućim Zvizdićem i ministrom Jizheom te ministarski panel "Perspektive Kina +16“.