BIH

Nakon 25 godina defile vatrogasaca ulicama Trebinja

Učestvovali vatrogasci Iz BiH, CG i Hrvatske

P. M.

4.5.2016

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca Teritorijalna vatrogasna jedinice Trebinje priredila je danas, nakon 25 godina svečani defile ulicama Trebinja. Osim pripadnika TVJ Trebinje, učestovali su i vatrogasci iz Lastve, Bileće, Herceg Novog, Konavala, vatrogasna vozila Centra za gazdovanje kršom, kao i improvizovana vozila koja Eparhija ZHiP koristi za gašenje požara. Defile je završen ispred Vatrogasnog doma, gdje pred gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem priređeno svečano postrojavanje jedinice

Prema riječima komandira TVJ Trebinje Danka Vukovića  posao vatrogasca je težak i bremenit izazovima, posebno u Hercegovini – gdje su zbog visokih temeratura u ljetnim mjesecima požari česta pojava.

"Prošle godine imali smo samo u toku ljetne požarne sezone 350 intervencija, pri čemu se neke akcije gašenja trajale i po sedam dana. Tada se danama i noćima ne spava, ljudi budu na izmaku i fizičkih i psihičkih snaga“, istakao je Vuković.

Mario Magud, zapovjednik javne vatrogasne postojbe iz Konavle, naglasio je da je današnje učestvovanje u defileu u Trebinju  dobar primjer kako trebaju da sarađuju vatrogasne jedinice u pograničnom području.

"Svjedoci smo katastrofalnih požara proteklih godina, koji ne poznaju granice. Veoma je bitna ovakva saradnja, posebno sa  susjednim opštinama na tromeđi. Bitno je da pokažemo spremnost, a pomoćemo jedni drugima koliko možemo. Veoma je bitno da imamo jedan vid prolaza informaciju o  samom nastanku požara, da ih što prije rješavama,” naglasio je Magud i dodao da se bore, oni  na jugu,  da jedan dio zračnih snaga hrvatske bude dislocian u zračnoj luci Dubrovnik,   da bi mogli što prije rješavati požari u ovom dijelu.

Komandir vatrogasne jedinice iz Herceg-Novog, Vidak Vuković, pozvao je sve učesnike današnjeg defilea da dođu 8.maja u Herceg Novi i učestvuju na velikoj međunarodnoj vježbi vatrogasaca.

U Centru za transfuzijsku medicinu Trebinje vatrogasci iz vatrogasnog društva iz Lastve darivali krv, a prikupljeno je šest doza najdragosjenicje tečnosti  .

Suad Karamehmedović, penzioner i bivši vatrogasac, koji je danas bio u ulozi gosta kaže da su ga savladale emocije.

"Kada vidim sada ovo, a kada sam ja počeo raditi bilo je pet auta. A gledaj sada voznog parka. Ma ne mogu da pričam”, sa suzama je rekoa Karamehmedović. 

Na Međunarodni dan vatrogasaca u Centru za transfuzijsku medicinu danas su vatrogasci društva iz Lastve darivali krv – a prikupljeno je šest doza najdragosjenicje tečnosti.