VIJESTI

CRNALIĆ: Tužilaštvo preko svojih svjedoka dokazalo da na Azru Sarić nije vršen pritisak da lažno svjedoči

Nastavak suđenja Fahrudinu Radončiću i drugima

Redakcija

4.5.2016

U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću i drugima danas su svoje iskaze iznjeli svjedoci optužbe Duška Jurišić, Sabahudin Žujo, a na zahtjev drugooptuženog ponovo je unakrsno saslušana i Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo koja je već svjedočila 27. aprila.

Nakon okončanog ročišta, Asim Crnalić šef tima Radončićeve odbrane, kazao je okupljenim novinarima da je vrlo zadovoljan današnjim iskazima svjedoka optužbe:  

- Tužitelj Božo Mihajlović preko svjedoka Tužilaštva uspio je dokazati Sudu da na Azru Sarić nije vršen nikakav pritisak da lažno svjedoči, već naprotiv, da ako je istina to što tvrde svjedoci da je od nje traženo da govori istinu, odnosno da ponovi ono što je već rekla na Kosovu, rekao je Crnalić.

Crnalić je na novinarsko pitanje šta je Tužilaštvo BiH danas željelo dokazati jer je evidentno da svi iskazi svjedoka optužbe idu u korist odbrane, odgovorio:

- To što su oni htjeli dokazati, ja ne znam. Ja sam samo vidio da su oni dokazali ono što odgovara odbrani. Ovo je pitanje koje se mora postaviti gospodinu tužitelju Mihajloviću. Ja ne ulazim u domen šta oni žele dokazati, ocijenjujem ono što su danas dokazali, a to što su danas dokazali ide u korist odbrani po pravilima zdravog razuma, rekao je Crnalić.

Braniteljica drugooptuženog Bakira Dautbašića, Tatjana Savić, rekla je da je odbrana unakrsnim ispitivanjem svjedoka na današnjem ročištu ukazivala na osnovnu činjenicu da nije vršen nikakav utjecaj na Azru Sarić. Također, rekla je da će se o odluci Sudskog vijeća da joj ne dozvoli da postavi brojna pitanja, kasnije očitovati.

- O tome da li će odbrana te svjedoke ponovo pozivati ili ne odlučit ćemo do kraja glavnog pretresa – rekla je Savić.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje ispitivanje Duške Jurišić, s obzirom da je ranije navela da je ključni svjedok kada je u pitanju njen klijent, advokatica Savić rekla je da nije mislila da je urednica FTV-a ključni svjedok u cijelom postupku.

- Nisam rekla da je ključni, nego, kada su u pitanju predloženi svjedoci za taj dan, da je ona najbitnija za gospodina Dautbašića jer je direktno s njim komunicirala. Ono što je gospođa Jurišić rekla na ovom suđenju potvrđuje tezu odbrane da u postupanjima gospodina Bakira Dautbašića nije bilo ništa nezakonito – kazala je advokatica Savić.