GLOBUS

DAVUTOGLU: Turska spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju ako bude neophodno

Nakon višesedmičnih smrtonosnih raketnih napada

Fena

4.5.2016

Turska je spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju ako bude neophodno, izjavio je u srijedu premijer Ahmet Davutoglu, nakon višesedmičnih smrtonosnih raketnih napada džihadista s druge strane granice na turske regije.

- Ukoliko to postane neophodno poslat ćemo kopnene trupe - izjavio je Davutoglu za Al-Jazeeru u intervjuu, odgovarajući na pitanje da li Turska razmatra slanje vojnika u Siriju.

- Spremni smo da poduzmemo sve mjere koje su potrebne, i unutar i van Turske, kako bismo branili vlastitu sigurnost - dodao je on, sudeći po transkriptu razgovora objavljenom na turskom websiteu Al-Jazeere.

Turska granična regija Kilis - koja se nalazi prekoputa regija koje kontroliraju džihadisti Islamske države u Siriji - zasuta je od januara raketnom vatrom s druge strane granice u napadima koji su odnijeli 20 života.

Turska je uzvraćala artiljerijskom vatrom protiv Islamske države ali se uvijek ustručavala od svakog čvrstog obavezivanja da pošalje trupe preko granice. Bespilotni avioni iz koalicije pod američkim vodstvom koja se bori protiv Islamske države također su polijetali iz turske baze Incirlik na jugu zemlje kako bi bombardovali ciljeve džihadista.

Upitan može li Turska jednostrano djelovati protiv Islamske države, Davutoglu je izjavio da Turska ima pravo na samoodbranu protiv Islamske države na osnovu rezolucija UN-a.

- Mi, međutim, još preferiramo međunarodni konsensuz. Islamska država brine cijeli svijet - izjavio je turski premijer, prenosi AFP.