BIH

CIKBiH raspisao lokalne izbore u BiH za 2. oktobra

U skladu s odredbama Izbornog zakona

S. De.

4.5.2016

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, danas donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine.

Kako je na konferenciji kazao Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, izbori će biti održani za 74 općinska vijeća u FBiH, 57 skupština opština u RS, 131 načelnik, četiri gradska vijeća u FBiH, šest skupština gradova u RS, 10 gradonačelnika u BiH i skupštinu Distrikta Bričko.

Usvojeno je i uputstvo rokovima i plan aktivnosti, prema kojem od 7. maja teku rokovi za prijavu ovjere političkih stranaka i nezavisnih kanidata i to je 13-odnevni rok, dok od 5. juna teče rok za prijavu koalicija odnosno lista nezavisnih kandidata.

U noći s 3.na 4. maj zaključen je centralni birački spisak na kojem je 3.345.486 birača, što u odnosu na spiak iz 2014. godine iznosi povećanje od oko 66.000. Svi birači i eventualni kandidati na predstojećim izborima koji su do zaključenja bili na spisku moći će ostavriti svoje pravo da biraju i da budu birani.

Konačni centralni birački spisak doživjet će još izmjena, jer se očekuju prijave koje pristignu putem pošte, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, te će biti upotpunjen s onim osobama koje u međuvremenu postanu punoljetne. 

Treba istaći da nisu raspisani izbor za Mostar, ali nije isključeno mogučnost da on bude naknadno objavljen shodno dogovoru političkih partija.