BIH

Postavljena zaštitna ograda oko Šehidskog mezarja Kovači

U cilju zaštite kompleksa

Fena

4.5.2016

Oko Šehidskog mezarja Kovači postavljena je ograda u cilju zaštite ovog kompleksa i njegovih posjetitelja od pasa lutalica, saopćila je Press služba Kantona Sarajavo.

Radovi su počeli u novembru 2015. i završeni su 30. aprila. Ovaj projekt su realizovali Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fond KS za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida.

- Željeli smo da spriječimo dalje skrnavljenje mezarja i sve učestalije napade pasa lutalica na građane koji tu dolaze. Sredstva u iznosu od 58.809 KM obezbijeđena su iz tekućih budžetskih rezervi - pojasnio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo te naveo kako je ograda postavljena u skladu s projektom idejnog rješenja kompleksa "Kovači", autora Namika Muftića.

Inicijativu za ograđivanje Šehidskog mezja Kovači pokrenuli su Udruženje organizacije porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo i Općinsko vijeće Stari Grad na koju su suglasnost dali Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.