NOGOMET

KAMP NSBIH Fudbalsko znanje prezentiralo 60 talenata

Okupljanje u Lincu

O. B.

4.5.2016

Ovog vikenda na sportskim terenima "Sportpar Auviesen" u austrijskom Linzu održan je fudbalski kamp za mlade bh. talente iz Austrije, Italije, Češke i Slovenije.

Ovo je nastavak projekta "Otvorena vrata" koji je još prije četiri godine pokrenuo Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sa ciljem da svi oni talenti iz dijaspore koji imaju kvalitet zaigraju za jednu od nacionalni selekcija BiH. 

Ovo je bio prvi kamp u Austriji i pobudio je veliki interes među dječacima koji igraju po austrijskim akademijama i klubovima. Tako je 60 dječaka pokazivalo svoje fudbalsko znanje  mada je broj prijavljenih bio znatno veći.

Na samom otvorenju kampa telefonski se učesnicima kampa, kao i njihovim roditeljima, i svim prisutnima obratio direktor reprezentacija Denijal Pirić koji se zahvalio djeci i roditeljima koji su došli iz razni krajeva te zaželio da što više ovih dječaka vidi u reprezentativnim selekcijama.

Nakon njegovog uvoda sa odobravanjem i velikim aplauzom propraćene su njegove riječi. Kamp je privukao i veliku pažnju austrijskih medija koji su poslali svoje izviještače da prate kamp  i to počev od najutjecajnih do lokalnih listova.

Odigrane su po dvije utakmice po godištima od 1998.-2002., a ekipu su nosile opremu koju je Savez namijenio za ovakve prilike.

- Najbitnije od svega da je kamp protekao u izuzenoj atmosferi i lijepom druženju što je također jako bitno a i lijepo vidjeti stotine Bosanaca i Hercegovaca kako se zabavljaju i druže. Ono najvažnije pokazan je i izvjestan kvalitet i jedan dio tih dječaka bit će pozvan na završni kamp koji bi se trebao održati u ljeto gdje će biti pozvani zajedno sa ostalim talentima  iz najeminentniji evropskih klubova Njemačke, Švicarske, Francuske, Holandije, Švedske, Danske... uz prisustvo selektora i tehničkog odjela NSBiH - istakli su organizatori.

Naravno velike zasluge za izvanredan kamp pripadaju i našim ljudima iz Zajednice bh. udruženja i klubova gornje Austrije te Enveru Nuhanoviću koji su omogućili i iznašli stadione i ostale tehnička pomagala.