BIH

ZENICA Obilježena godišnjica pogibije Rešada Čalkića, komandanta 303. viteške brigade

Na gradskom groblju u Crkvicama

Autor:D. Pa.

4.5.2016

Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma 1992-1995. godina organizovao je danas manifestaciju sjećanja na rahmetli Rešada Čalkića, komandanta 303. viteške brigade, koji je poginuo 4.maja 1995. godine na šeričko-tesličkom ratištu u 43. godini života.

Prigodan program održan je na gradskom groblju u Crkvicama, gdje su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast rahmetli Čalkiću. Potom je uslijedio vjerski program, nakon čega su delegacije Odbora posjetile porodicu Čalkić.

- Ostala su u sjećanju  njegova prepoznatljiva obraćanja borcima kada je insistirao na časnoj borbi i odnosu prema protivnicima, kada je strogo kažnjavao krađu, koja se od nekih podvodila pod ratni plijen, i kada je to sve radio javno i pred postrojenom jedinicom. Tokom ratnog perioda za potrebe Armije Republike Bosne i Hercegovine i grada Zenice, obavljao je odgovorne poslove u Željezari Zenica, da bi se 31. januara 1995.godine ponovo angažirao u jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine u ulozi komandanta 303 viteške brdske brigade - rekao je u svom obraćanju Ramo Šeper, ratni načelnik štaba 303. viteške brigade.

Podsjetimo, u ratnom vihoru borbe za odbranu BiH, Armija RBiH se 4. maja 1995. godine sučila sa gubitkom još jednog svog saborca,  izgubila je Rešada Čalkića-Rešu komandanta 303 viteške brigade. Toga dana, nakon obavljenog posla u komandi 3 korpusa, komandant Čalkić je iz Zenice krenuo na IKM brigade u s. Jelići. Usput je odlučio da, u sklopu predstojećeg borbenog zadatka, obiđe posadu BsT i izvrši dodatno izviđanje terena sa objekta Javor na šerićko-teslićkom ratištu. Tokom vožnje u mjestu Podjezera na putnoj komunikaciji Podjezera – Blatnica vozilo je nagazilo na neprijateljsku minu. Komandant brigade je poginuo, a njegovi saputnici pomoćnik komandata za moral i vozač su ranjeni. Bio je to izuzetno težak udarac za brigadu.

Odlukom Predsjedništva od 12. januara1996. godine, Rešad Čalkić je posthumno promovisan u čin pukovnika.