VIJESTI

SARAJEVO BIZNIS FORUM Perspektiva naše regije jeste članstvo u EU i puni ekonomski razvoj

Dodijeljene nagrade u pet kategorija

K. K. - R. H. - Fena

4.5.2016

14:20 Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović učestvovao je na SBF-u u okviru panela "Jedan region, jedna ekonomija – povezivanje regiona ekonomskim koridorima" čiji je bio moderator.

U uvodnom obraćanju Svilanović je istakao značaj zajedničkog rada na ključnim pitanjima u jugoistočnoj Evropi (JIE) kao što su stvaranje zajedničkog tržišta, povećanje investicionih ulaganja i poslovnih mogućnosti, a na taj način i radnih mjesta.

- Kao jedinstveno tržište, naš region može biti ekonomski jači, konkurentniji, pa tako i atraktivniji poslovni partner - rekao je Svilanović.

Dodao je da će se Vijeće zajedno s vladama sa zapadnog Balkana usredsrediti na četiri prioriteta koja će unaprijediti povezanost našeg regiona, a to su infrastruktura, konkurentnost, mobilnost i dobra uprava.

goran

Svilanović: Četiri prioriteta 

Opći i zajednički cilj pomenutih prioriteta jeste da se omogući lakši protok kapitala, ljudskih resursa, robe i usluga na Zapadnom Balkanu, ali i u širem regionu i izvan njega, te se na taj način pomogne i proces integracije u EU.

Svilanović je rekao da je Vijeće za regionalnu saradnju proteklu godinu dana radilo na pripremi koncepta „ekonomskih koridora“ tražeći način i sredstva da se uvećaju ekonomske koristi razvoja područja u blizini saobraćajne mreže koje će biti izgrađeno kako su to dogovorile vlade iz regiona u kontekstu berlinskog procesa.

Koncept "ekonomskih koridora" Vijeća bit će predstavljen vladama sa zapadnog Balkana tokom ovogodišnjeg samita šest ekonomija zapadnog Balkana koji će u julu biti održan u Parizu, saopćeno je iz RCC-a. 

13:39 Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić na Sarajevo Business Forumu kazao da kada se govori o ujedinjenju i jednoj ekonomiji, bitne su dvije stvari - reforme i harmonizacija.

- Reforme su zamijenile riječ normalan život. Reforme postaju normalan način života i to postaje prirodno. Postoji jedan princip u globalnom svijetu, a reforme se formatiraju pod instrukcijama i zacrtanim ciljevima koji se definišu. EU nameće svoje standarde, WTO svoje standarde, MMF svoje itd. I kroz to imamo harmonizaciju propisa i to je dobro - kazao je on.

Teškoće na putu su nezarasle rane iz prošlosti, politike zbog glasača koje se oslanjaju na neka prethodna vremena, naslijeđa država, smatra Novalić.

- U procentu nezaposlenosti mladih smo prvaci Evrope - izjavio je premijer Vlade FBiH.

13:10 Na sedmom Sarajevo Business Forumu potpisan je Aneks ugovora između JP Elektroprivrede BiH i kineske kompanije China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power Design Institute o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla.

Više o tome pročitajte u vezanoj vijesti >>> POTPISAN ANEKS UGOVORA: Kinezi će uložiti više od 722 miliona eura u izgradnju Bloka 7 TE Tuzla 

Također, BBI banka i Odjel za privredu NR Kine potpisali su Protokol o ulaganjima u regionu.

fena

Potpisan i Protokol o ulaganjima u regionu (Foto: Fena)

12:45 Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra da konferencije kao što je Sarajevo Business Forum mogu pripremiti zemlje regiona da sarađuju.

On je novinarima kazao da se sada razgovara o saradnji u zemljama okruženja, ali da je to temelj za kasniji razgovor o saradnji tih zemalja s ostatkom svijeta.

S obzirom na to da je konferencija u Sarajevu okupila predstavnike iz cijelog svijeta, Mesić je naveo da je to put na kojem se razvija saradnja na svim poljima, ne samo na polju politike i ekonomije.

mesic

Mesić: Put na kojem se razvija saradnja na svim poljima (Foto: Fena)

Govoreći o saradnji, istakao je da su brojna polja gdje je ostvarena, ali da se još može raditi na povezivanju.

- Uz dobru političku pripremu treba organizirati ekonomsku, duhovnu i svaku drugu saradnju - naglasio je Mesić.

Političarima je poručio da trebaju omogućiti cirkulaciju kapitala, roba, usluga i da je to njihov zadatak u vezi s ekonomijom.

- Ako to sve skupa politika omogući onda je izvršila svoj zadatak. Shvatit će političari to - zaključio je Mesić.

12:15 Republika Hrvatska će Bosni i Hercegovini pružiti svaku pomoć koja joj bude potrebna da zaključi pristupni proces i postane punopravna članica Evropske unije - poručio je danas hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat na Sarajevo Business Forumu.

sbf-1

Kina odlucila da svoj forum "Kina + 16" spoji sa SBF-om (Foto: A. Kuburović)

12:00 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u obraćanju učesnicima Sarajevo Business Foruma naglasio je da je zapadni Balkan dinamična regija i da treba iskoristiti prednosti mehanizma saradnje "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema njegovim riječima, BiH je u 2015. godini, poslije više godina zastoja i stagnacije, zabilježila ohrabrujući privredni rast postigavši i unutrašnji koncenzus oko ključnih ekonomskih reformi i napretka u evropskim integracijama.

- Međutim, lošija strana reformskog procesa zemlje je nedovoljan nivo investicija koji bi dao ključnu snagu i podršku ekonomskom napretku BiH u kontinuitetu. Iz tih razloga smatram nužnim da BiH neizostavno koristi i umrežava evropske inicijative u povezivanju zapadnog Balkana, kao i saradnju kroz platformu "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ali i sve druge inicijative i mogućnosti koje će podstaći ekonomiju BiH, a čini mi se da je ovogodišnji SBF dobra prilika i ključna tačka za utemeljavanje takvog razmišljanja u BiH – kazao je Šarović.

sarovic

Šarović: Nedovoljan nivo investicija (Foto: A. Kuburović)

Po njegovim riječima, u BiH se smatra da su investicije Kine u region kroz platformu "16 + 1" najdinamičnija i najznačajnija stavka ekonomske saradnje. 

- Razvijajući mrežu za povezivanje regiona infrastrukturno u sinergiji sa evropskim i regionalnim inicijativama, BiH podržava kreiranje novih sadržaja saradnje platforme "16 +1", kao što je razvoj regionalnih odnosno zajedničkih projekta zemalja u izgradnji putne infrastrukture, željeznica, luka, telekomunikacija, elektroprenosne mreže itd - kazao je.

Govoreći o saradnji s kineskim kompanijama i finansijskim institucijama u izgradnji energetskih blokova, Šarović je izdvojio pozitivno iskustvo sa TE Stanari u RS.

- BiH očekuje nastavak saradnje i u projekima obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i vetroparkovi, ali i saradnju u izgradnji industrijskih parkova i slobodnih ekonomskih zona – zaključio je Šarović.  

11:30  Sarajevo Business Forum danas je dodijelio nagrade "Sarajevo Business Bridge" u pet kategorija, što je prvi put od kad se održava taj forum.

U kategoriji "Socijalni doprinos i utjecaj" nagradu je dobila kompanija FIS Vitez.

Kategorija "Poslodavac mladih godine", dobitnik "Infobip" Sarajevo.

fis

U kategoriji "Socijalni doprinos i utjecaj" nagradu je dobila kompanija FIS Vitez (Foto: A. Kuburović)

Kategorija "Inovator godine", Elan Šumak (Slovenija). 

Nova firma godine - "Žitopekar" Banja Luka.

Firma godine - "Klas" iz Sarajeva.

Poduzetnik godine - Gazmen Haxia (Albanija).

Komitet studija činili su Amer Bukvić, Franjo Bobinac, Ivo Komšic, Duško Knežević, Ante Todorić, Nijaz Hastor, Danilo Tirk i Stjepan Mesić

11:10 Vladimir Kavarić ministar ekonomije Crne Gore se također obratio prisutnima na Sarajevo Business Forumu.

Kavarić je kazao kako je izuzetno bitno da se unaprijedi regionalni pristup.

 - Nijedna zemlja više nije sama sebi dovoljna sada je značajno da unaprijedimo regionalni pristup. Da bi naše zemlje bile rastuće trebaju biti otvorene. Moramo raditi na poboljšanju biznis ambijenta i investicija u infrastrukturu.

Također, Kavarić je izjavio da se radi na projektu jadransko-jonskog gasovoda.

- Jedan od osnovnih preduslova je otvorenost. Imamo brojne sporazume o slobodnoj trgovini i zajedno osnovne izazove imamo u razvoju infrastrukture. Radimo na projektima jadransko jonskog gasovoda - kazao je Kavarić.

10:50 U velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH jutros je počeo 7. Sarajevo Business Forum (SBF), najmasovniji do sada.

Ove godine je tako SBF okupio oko 1.000 učesnika, a akreditirano je oko 350 novinara iz cijelog svijeta. U Sarajevo su stigle delegacije Kine, Katara, UAE, SAD, Indije, Pakistana...

Forum je otvorio direktor BBI banke Amer Bukvić, koji je prisutnima kazao kako je ove godine Forum poseban jer je Kina odlucila da svoj forum "Kina + 16" spoji sa SBF-om.

On je naveo kako je ovo prilika da se dogovaraju projekti edukacije, infrastrukture, energetike, da se razvija privatni sektor.

Dobrodošlicu je gostima uputio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

bakir

Izetbegović: Naša vizija je razvoj i napredak (Foto: A. Kuburović)

On je kazao da je država BiH zahvalna svima koji učestvuju u biznis forumu i tako učestvuju u razvoju Bosne i Hercegovine.

- Drago nam je da zajednički možemo raditi na viziji, a to je razvoj i napredak, a za to su zaslužni organizatori Sarajevo Business Foruma, koji sve više privlači investitore iz cijelog svijeta. Ova godina posebno je značajna jer je SBF domaćin foruma "Kina + 16", za saradnju sa Kinom i 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Kina je ekonomski generator razvoja srednje i istočne Evrope i ovo je dobra šansa za saradnju od koje će svi imati koristi.

Kineska vizija masovnih ulaganja u infrastrukturu i energetske projekte duž krakova nekadašnjeg puta svile, koja se zalaže za povezivanje Evrope koridorima te jačanje veza kroz zajednička ulaganja, nude ogroman potencijal. Ta vizija utemeljena je u historiji, a potpuno je okrenuta ka budućnosti. Prirodno svom položaju, na raskršću između istoka i zapada BiH može igrati važnu ulogu sa svojim potencijalima i dinamizmu na novom putu svile kao poveznica kineske i evropske ekonomije.

sbf

Sarajevo Business Forum, najposjećeniji do sada (Foto: A. Kuburović)

Ovo je godina koju svim silama želimo učiniti uspješnom. U februaru smo predali aplikaciju za članstvo u EU. Puna integracija u EU i NATO je najbolji način za očuvanje stabilnosti i napretka u BiH. Integracioni procesi su najbolje sredstvo za transformaciju naše zemlje, postizanje savremenih demokratskih standarda, jačanje pravne države, jačanje institucija, jačanje konkurentnosti i ekonomski razvoj.

Jasno je da kapital traži zemlje s perspektivom. Perspektiva naše regije jeste članstvo u EU i puni ekonomski razvoj. Korak po korak to provodimo u djelo. Naši resursi omogućavaju da se ulijevaju investicije, naročito u infrastrukturu, energetiku i turizam. Siguran sam da će u skorijoj budućnosti takvih projekata biti sve više. BiH 3/4 svoje granice dijeli sa EU i radimo na svim reformama koje su nužne kako bi se integrirali. Ulagači koji sad prepoznaju potencijal koji imamo bit će korak ispred onih koji oklijevaju zbog stereotipa burne prošlosti Balkana. Vrijeme sukoba je prošlost, a vrijeme saradnje pred nama - naveo je Izetbegović.

On je jos dodao kako je hidropotencijal BiH stavljen na 8. mjesto u Evropi, da se mnogo toga uradilo na infrastrukuri te da smo zemlja koja ima veliki rast priliva turista.