VIJESTI

NA LICU MJESTA Uskoro otvaranje azila za napuštene životinje u Zenici

Završni radovi na lokalitetu Bare kod Stranjana

D. PAŠALIĆ

4.5.2016

Prije tri godine na lokalitetu Bare kod Stranjana, nedaleko od Zenice, počela je izgradnja azila za napuštene životinje. Iako je, zbog želje za ispunjenjem svih standarda, probijen rok za završetak, nakon brojnih problema radovi se privode kraju. 

azil-zenica-51

Unutrašnjost objekta

- U toku su završni dogovori oko uspostave, odnosno stavljanja u funkciju azila za napuštene životinje, koje se očekuje za otprilike 40 dana - kazali su iz Gradske uprave Zenica, a u što se uvjerila i naša ekipa prilikom obilaska objekta. 

Veterinarska obrada

Ukupna vrijednost projekta je oko 345.000 maraka, a riječ je o prostoru površine 26.000 kvadrata. Osim toga, izgrađena je i upravna zgrada, površine 144 kvadrata, u kojoj će boraviti radnici i gdje će se vršiti operacije nad psima i njihova veterinarska obrada. 

nedeljko-kojic

Kojić: Ublažiti problem

- Nakon dobivanja upotrebne dozvole, započet će opremanje, odnosno montaža specifične opreme za potrebe životinja, a nakon toga izbor i obuka osoblja za rad te angažman veterinara i druge organizacijske aktivnosti - pojasnili su iz Gradske uprave.

azil-zenica-52

Prilaz azilu

U toku su razgovori Udruženja "Šapa" s preduzećem "Alba", a s ciljem dodatne pomoći aktivista Udruženja u svakodnevnim aktivnostima, poput hvatanja i smještaja pasa, osiguravanja hrane...

Građani s kojima smo razgovarali podržavaju otvaranje ovakvog objekta. Zeničanin Adnan Karahmet napominje da, ipak, nije optimista da će time biti riješen problem.

adnan-karahmet

 Karahmet: Strožije kazne

- Nije se pristupilo problemu u njegovom korijenu. Registar vlasnika pasa i mačaka, njihovo čipovanje, a zatim i strožije kazne za one čiji se psi zateknu na ulici jedino je rješenje koje može dati kvalitetan rezultat - smatra Karahmet.

Trajno zadržavanje

Sugrađanin Nedeljko Kojić napominje da će rad azila problem ublažiti, ali nikako iskorijeniti.

- Zakon ne dozvoljava trajno zadržavanje pasa lutalica. Nakon završetka veterinarskih zahvata, bit će vraćeni tamo gdje su i pronađeni - mišljenja je Kojić.

Kapacitet 70 pasa

Iako je planirana izgradnja dva paviljona, u prvoj fazi se radio samo jedan. Njegov kapacitet omogućava smještaj do 70 pasa lutalica, dok će otvoreni kafezi moći prihvatiti dosta veći broj pasa koje će zainteresirani moći i udomiti. Osim toga, bit će izgrađena i staza za šetnju pasa. 

BROJKE

26.000 kvadrata prostora
345.000 KM vrijednost projekta