VIJESTI

TUZLA Cesta strave i užasa odnosi ljudske živote

Ogorčenje mještana prigradskog naselja Rapače

E. SKOKIĆ

4.5.2016

Mještani prigradskog tuzlanskog naselja Rapače svakodnevno strahuju za svoje živote. Glava im je u torbi svaki put kada izađu na ulicu, jer, kako ističu, lokalnom cestom od Tuzle do Lipnice vozi se kao na reli trkama. 

Crne tačke

Nebrojeno puta su upozoravali nadležne, tražili da se „crne tačke“ obilježe ili instaliraju usporivači brzine, ali, tvrde oni, konkretnih reakcija nije bilo. U proteklim godinama na toj dionici puta smrtno je stradalo desetak osoba. Povrijeđene u saobraćajnim nesrećama više niko i ne broji. 

- U petak ujutro imali smo scenu kao iz horor filmova. Iz dvorišta gledam kako leti automobil, prevrće se i zaustavlja na krovu. Potom se čuju jauci. Istrčavam iz dvorišta, uspijevam otvoriti vrata smrskanog automobila te djevojku i mladića, krvlju oblivene, svojim vozilom odvozim u najbližu zdravstvenu ustanovu - priča nam Šimo Tomić, mještanin Rapača, ispred čije su kuće u septembru prošle godine poginula dvojica mladića. 

Mladići su udarili u stub ulične rasvjete i bukvalno ga prepolovili. 

- Prizor je bio stravičan. Vatrogasci su rezali lim da bi došli do povrijeđenih, koji su potom prevezeni na UKC Tuzla. Nažalost, nekoliko dana kasnije preminuli su - prisjeća se prošlogodišnje tragedije Tomić. 

simo-i-goran

Tomić i Stojak: Niko ne želi riješiti problem

Nakon tragične saobraćajne nesreće i još jedne pogibije u nizu, Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje, kojoj pripadaju Rapače, tražio je od gradskih vlasti da riješe problem koji odnosi i ugrožava ljudske živote. 

Nova urgencija

- Rečeno mi je da će problem za desetak dana biti riješen. Evo, prošlo je šest mjeseci, a problem nikada nije riješen. Zbog učestalih saobraćajnih nesreća, krajem aprila uputio sam novu urgenciju nadležnim gradskim službama. Odgovora još nema - kaže Goran Stojak. 

Mještani Rapača ističu kako pored „autostrade“ nemaju trotoar te da se duž opasnog puta kreću uskim puteljcima. Omladina ni ne pomišlja da koristi bicikl, a poseban oprez potreban im je na putu od kuće do škole. 

- Došlo mi je da kupim dva kamiona s kamenom i istresem ga na cestu. Valjda će se tada naš problem riješiti - zaključuje Tomić. 

Krpljenje na čekanju

Još prošle godine na putu od Tuzle do Lipnice na više mjesta je izrezan asfalt, nasut je tucanik po rupama i na tome se završilo. Vozači su na teškom iskušenju ako žele sačuvati svoje četverotočkaše, jer su prinuđeni izbjegavati oštećenja na cesti. Oni koji ne znaju, a voze brzo, riskiraju svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.