KOLUMNE

Čudotvorac

Claudio Ranieri

E. Ma.

4.5.2016

Kralj Ranijeri! Ovaj naslov tokom jučerašnjeg dana krasio je brojne naslovnice svjetskih sportskih listova nakon što su fudbaleri Lestera napravili senzaciju i postali prvaci engleske Premijer lige. I sve to sezonu nakon što su se čudom spasili od skoro sigurnog ispadanja u niži rang takmičenja.

Za najveću bajku u historiji klupskog fudbala najzaslužniji je italijanski trener Klaudio Ranijeri (Claudio Ranieri), koji je ovu "skromnu" ekipu doveo do naslova prvaka u strahovitoj konkurenciji. Igrači Lestera pokazali su da i dalje ima davida koji u najkomercijalnijoj ligi mogu pobijediti prebogate golijate. Sve to predvođeni čovjekom kojeg su do jučer gledali s podsmijehom i u fudbalskom svijetu nazivali "garancijom za neosvajanje trofeja". 

"Lisice" su Ranijeriju četrnaesti klub u karijeri, a od prije je fudbalskoj javnosti poznat kao trener Fiorentine, Napolija, Parme, Intera, Rome, Juventusa, Monaka, Čelzija, Atletika i Valensije. Njegov posljednji posao, prije preuzimanja Lestera, bio je u reprezentaciji Grčke, gdje se propisno osramotio porazom od Farskih Otoka. 

Klaudio Ranijeri rođen je 20. oktobra 1951. godine u Rimu.