KOLUMNE

Naša sramota

Komentar dana

Faruk VELE

4.5.2016

Zanemarimo činjenicu što se pričom o Dobrovoljačkoj ulici već godinama drsko manipulira iz bh. entiteta RS i Beograda kao zamišljenom (dakako lažnom) protutežom 44-mjesečnoj opsadi Sarajeva i agresiji na BiH, toliko da je i sam preminuli bivši komandant Druge vojne oblasti JNA Milutin Kukanjac sve to skupa nazvao izmišljotinama i propagandom, jučerašnji čin bacanja u smeće, a kasnije i u Miljacku, cvijeća i svijeća postavljenih u spomen na stradale je sraman, grozan i nedopustiv. Tačka!

Oni koji su to smislili i izveli napravili su za konstruktore priče o Dobrovoljačkoj veći posao nego svi tipovi nalik bivšem poručniku Željku Panteliću i sličnima koji JNA, odnosno agresore na nezavisnu BiH hoće prikazati kao članove pjesničke skupine, a Sarajlije kao krvoloke koji ubijaju sve što stignu.

Tako je iz Sarajeva diljem regije i u svijet odaslana vijest o ružama u smeću (koje će, da bude gore, kasnije biti vađene iz kontejnera, pa bacane u rijeku), pokazujući da se Sarajevo tobože boji istine, ali i opravdanost svih hajki koje Srbija i RS godinama vode protiv Ganića, Divjaka, Kljujića i drugih bh. patriota! 

Da, jučerašnji čin nije Sarajevo koje se i najvećim krvnicima, i to u mjesecima kada je ubijeno 1.600 njegove djece, odupiralo snagom svog duha, dostojanstvenosti i prkosa, jačeg od svih topova i svih laži, od onog o bacanju srpske djece lavovima u Pionirskoj dolini pa do manipulacijama brojem vojnika JNA ubijenih 3. maja.

Sa zebnjom zato postavljamo pitanje kome u sedmici kada će iz obnovljene banjalučke Ferhadije biti poslane poruke mira trebaju provokacije koje će itekako naići na spreman odgovor s druge strane. Koja je pamet u Sarajevu jednim nekulturnim činom spremna da, recimo, na kocku stavlja nišane u Potočarima ili na panj nudi glave naših nana u Podrinju, Prijedoru, Banjoj Luci, Trebinju... Jesmo li se počeli utrkivati s pijanim šešeljevcima koji šenluče po Srebrenici?

Na koncu, je li sve ovo poruka da nekom uistinu u ovoj zemlji trebaju nemiri i kamo to može da vodi? Treba li haos onima koji bi da tako prikriju svoje lopovluke ili je na sceni završni čin neke tajne agende na putu do konačnog razbijanja naše divne domovine. Možda pretjerujem. Ne znam, a odgovora se bojim. Kako god, nadajmo se da još ima dovoljno normalnih ljudi koji će stati ispred ludila koje sve više nadolazi.