KOŠARKA

EUROLIGA: Nije postignut dogovor, FIBA zadržala sankcije

U Minhenu održan sastanak čelnika dvije organizacije

(A.U.)

3.5.2016

Čelnici Eurolige i FIBA-e nisu postigli dogovor u vezi klupskih takmičenja u Evropi, te će suspenzija reprezentacija čiji su savezi podržali Euroligu ostati na snazi.

Dvije organizacije se mimoilaze u vezi sa nadležnostima u kontroli kontinentalnih takmičenja, FIBA ne dozvoljava klubovima da učestvuju u Eurokupu, zbog čega je do daljnjeg suspendovala Srbiju, Španiju i još desetak drugih reprezentacija među kojima je i BiH. 

Predstavnici dve strane, uz prisustvo čelnika Fenerbahcea, Real Madrida, Macabija i Olympiakosa razgovarali su čak četiri sata u Minhenu, ali dogovor nije postignut.

ECA je predložila FIBA da klubovi bez straha od suspenzije imaju slobodu da biraju u kojem takmičenju će da igraju (u zavisnosti od toga da li su izborili učešće), integraciju FIBA u okvire Eurolige kroz novu strukturu upravljanja, te potpunu kontrolu FIBA-e u donošenju pravila igre, transfera, doping kontrole i sankcija.

Međutim, dvije strane nisu mogle da se dogovore o broju klubova koji će učestvovati u ECA takmičenjima (Euroliga i Eurokup), jer trenutno vodeća klupska organizacija želi 40, pa je FIBA odbila da ukloni sankcije reprezentacijama.

Euroliga je saopćila da će nastaviti sa naporima da kroz dijalog osigura napredak košarke i postigne konsenzus koji će doneti slobodu izbora klubovima, bez straha od sankcija i kazni.