LIFESTYLE

Sara Ćosić iz Jajca na svijet gleda kroz vlastite boje

Šesnaestogodišnja Jajčanka

E. CRNKIĆ

3.5.2016

Šesnaestogodišnja Sara Ćosić iz Jajca na svijet gleda kroz vlastite boje i sjene. Nekada je taj svijet ružičast, nekada tmuran i siv, ali uvijek dovoljno inspirativan za ovu mladu i talentovanu djevojku.

Sara je ljubav i želju prema slikarstvu pokazivala već od malih nogu, te je zahvaljujući podršci majke, od koje je i naslijedila talenat, vremenom usavršavala različite tehnike.

- Odmalena sam pokazala zaineteresiranost prema tom šarenilu boja, vremenom sam se usavršavala i pronašla taj kreativni duh. Od samog polaska u školu, mama me svemu učila, od slova i brojeva, pa do crtanja. Dalje sam sama nastavila, te pomoću interneta i video klipova savladala neke tehnike oslikavanja, govori Sara Ćosić.

Da Sarin talenat prepoznaju i profesori Srednje škole „Nikola Šop“ u Jajcu, dokazuje i činjenica da nekoliko njenih radova krase hol i pojedine učionice škole.

- Moja prva samostalna izložbica bila je upravo u školi. Dobila sam priliku da sve to napravim u učionici Engleskog jezika, te je cijela postavka neko vrijeme krasila pomenutu učionicu, dodaje Sara.

crtez2

U vremenu kada je većina mladih ovisna o tehnologiji, te većinu vremena provode u virtuelnom svijetu, Sara Ćosić svaki slobodan trenutak koristi kako bi svoje zamisli i ideje prenijela na papir, ali i van njega.

- Često mi papir, takoreći, postane premalen, pa sam vremenom prešla na ukrašavanje zidova, ali i nekih dijelova kućnog namještaja. Zajedno sa mamom često znam restaurirati stari komad drveta, dodati mu novu boju i dekupaš tehnikom ga ukrasiti. Također, želim dokazati kako još uvijek postoje mladi koji nisu toliko ovisni o tehnologiji i društvenim mrežama, govori Sara Ćosić.

Poznati akademski slikar, također Jajčanin, Samir Hažbić, izašao je u susret Sari, koja je kod njega, u Gradskoj galeriji u Jajcu, usavršavala tehnike crtanja. Zbog školskih i drugih obaveza, nakon nekog vremena je morala odustati, ali ovoga ljeta planira nastaviti započeto usavršavanje.

crtez1

Svoje radove Sara često koristi kad znak pažnje prema prijateljima, za koje, kako kaže, crta  po želji.

Krajem  prošle godine Sara Ćosić je učestvovala na prodajnoj izložbi ručnih radova "Ruku naših djelo" u Jajcu, gdje je izlagala svoje radove kao najmlađa učesnica.

 - Bila sam pozitivno iznenađena ovom izložbom. Ljudi su prilazili i zanimali se za moje radove, što je za mene bio sjajan osjećaj, govori Sara.

Nakon završetka srednje škole, talentovana Jajčanka planira upisati likovnu akademiju ili arhitekturu. Na taj bi način, kako sama kaže, uspjela izraziti svoj talenat i nepresušnu želju za umjetnošću.