BIH

Ubice Murata Badića još na slobodi

FERHADIJA Prije 15 godina na postavljanju kamena temeljaca bilo i žrtava

I. N. Š. - A. D.

3.5.2016

Majski dani u porodici rahmetli Murata Badića (61) iz Cazina, koji je život izgubio prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za obnovu banjalučke džamije Ferhadije prije 15 godina, i dalje su ispunjeni tugom. 

Murat je u Banju Luku otišao zajedno sa stotinjak Cazinjana, na događaj koji je budio nadu u pomirenje i suživot, ali se nije vratio. U napadu nacionalističkih grupa koje su kamenovale domaćine i goste i palile njihove autobuse, zadobio je teške povrede, pao u komu i nakon 19 dana podlegao u sarajevskoj bolnici. Murat Badić na polaganje kamena temeljca došao je iz Austrije, samo sa željom da prisustvuje tom svečanom činu. Tom prilikom ranjene su 153 osobe. 

Bolni maj 

Muratovu porodicu posjetili smo u cazinskom naselju Gnjilavac. Vrata porodične kuće otvorio je Muratov sin Mujo, kazavši da se tu „više nema o čemu pisati“ te nas je zamolio da ne uznemiravamo njegovu majku, jer njoj je svaki maj  težak i bolan.

mezar-rahmetli-murata-badica

 Badićev mezar: Na polaganje kamena temeljca došao iz Austrije

- Sve je isto kao i prethodnih godina. Počinioci su i dalje na slobodi, a mi porodica svoju tugu nosimo svaki dan, a ne samo 7. maja.  Nadležne vlasti i institucije već  15 godina nisu učinile ništa da krivci za smrt mog oca odgovaraju – rekao nam je Mujo. 

Dodao je  da  su tužili Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, a presuda je glasila da oni nisu odgovorni za „nesreću“ koja se dogodila.

kuca-rahmetli-murata-badica

Kuća porodice Badić u cazinskom naselju Gnjilavac

- Ni entiteti ni država ne rade svoj posao kako treba, tako da ništa više i ne očekujemo. Ni nakon 15 godina suživota u Banjoj Luci nema, ma koliko mi željeli i pričali suprotno - dodao je sin rahmetli Murata Badića.

Dove za dušu 

Punih  14 godina na godišnjicu kamenovanja njegovog oca odlazi u Banju Luku, gdje klanja džuma-namaz,  uči tevhid i upućuje dove za dušu svog oca Murata. Ove godine, kaže, nije siguran da će posjetiti Banju Luku i prisustvovati svečanom otvaranju Ferhadije. Jednostavno, sve to previše boli.

- Proteklih godina posjećivali su nas predstavnici Muftijstva banjalučkog i dijelili s nama našu tugu i hvala im što je naš babo u njihovim dovama - istakao je Mujo.

Ranjavanje i paljenje

Sedmog maja 2001. godine prilikom pokušaja polaganja kamena temeljca za obnovu čuvene džamije Ferhadije, koja je na isti datum srušena ratne 1993., počinjen je neviđen vandalizam. Napadnuti su građani koji su došli prisustvovati ovom činu, predstavnici Islamske zajednice u BiH, kao i brojni domaći i strani gosti.