VIJESTI

NOVA STUDIJA IZ LONDONA Dodik priča uprazno, nema šansi za raspad BiH!

Odbačene prijetnje predsjednika RS

T. LAZOVIĆ

3.5.2016

Prijetnjama otcjepljenjem Republike Srpske ne treba davati na značaju, štaviše oni koji tvrde da je to realna opasnost, više podrivaju mir i razvoj Bosne i Hercegovine nego što to čine same prijetnje iz RS, tvrdi se u najnovijem istraživanju uglednog Evropskog instituta s "London School of Economicsa", koje tretira separatizam i moguće posljedice u manjem entitetu, saznaje "Dnevni avaz". 

Uloga SAD i EU

- Secesija RS nema realnu perspektivu, a koracima koji vode ka njoj, kao što su najave ili čak održavanje referenduma i objava nezavisnosti, ne treba davati na značaju - ističe autor istraživanja "Prazne prijetnje za odvajanje RS" dr. Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay), ekspert ove institucije za Balkan, Kipar, proširenje EU i srodna pitanja. 

Ker-Lindzi u opsežnom dokumentu, zasnovanom na višemjesečnom istraživanju, iznio je teze zašto prijetnje RS, odnosno predsjednika Milorada Dodika, nemaju osnovu, ističući niz dokaza da je teritorijalni integritet BiH nepovrediv te da bi neka jednostrana odluka bila bez pravih posljedica. 

- Nezavisnost i otcjepljenje RS je utopija, Srbija to ne bi podržala - citirao je Ker-Lindzi riječi visokog zvaničnika Srbije koje je ovaj izrekao u razgovoru s njim. 

On navodi da je to ključna prepreka za bilo kakvo ostvarenje Dodikovih želja. Također, ističe da i na rusko prijateljstvo treba gledati sa skepsom te da Moskva ne bi išla u sukob sa Zapadom zbog RS, kad ga izbjegava i na drugim važnijim pitanjima. 

keri

Ker-Lindzi: Samostalna RS je utopija, smatraju i u Beogradu

S druge strane, ovaj ekspert za pitanja secesije, s dobrim poznavanjem stanja u jugoistočnoj Evropi, ističe da bi se kompletna međunarodna zajednica snažno usprotivila tome, napominjući da bi Sjedinjene Američke Države i EU spriječile bilo kakav korak ka priznanju nezavisnosti. 

- Svima je u svijetu jasno da je pitanje granica na Balkanu završeno - ističe Ker-Lindzi, dodajući primjer referenduma Srba na Kosovu 1997. godine u kojem su izglasali ostanak u Srbiji, ali to nije imalo nikakvog efekta na priznanje nezavisnosti Kosova. 

Tenzije i problemi 

On, međutim, ne negira da prijetnje referendumom izazivaju tenzije i probleme u državi, ali tvrdi da pretjerano insistiranje na tome izaziva mnogo veći belaj. 

- BiH ima mnogo problema i opasnosti u funkcioniranju, ali mogućnost raspada i otcjepljenja RS nije jedan od njih. Štaviše, faktor koji više potkopava mir i stabilnost je percepcija da je prijetnja jednostranom objavom nezavisnosti stvarna i realna - zaključuje autor koji poziva međunarodne zvaničnike da na ovakav način razumiju stanje u državi i tako se ponašaju. 

Prema njegovim riječima, svi, uključujući i RS, međunarodne zvaničnike, ali i Bošnjake, u toj nerealnoj opasnosti pronalaze opravdanje za višegodišnje političke zastoje. 

Priče o oružanom sukobu su opasne

Prazne prijetnje otcjepljenjem, ističe istraživanje, podižu tenzije i hrane tvrdnje da je moguć novi sukob. Pozivajući se na riječi međunarodnog zvaničnika u BiH, autor navodi da među Bošnjacima ima sve više onih koji govore o mogućem oružanom sukobu ako se RS pokuša odvojiti. 

- Ovo je vrlo opasno i izaziva probleme, posebno ako se uzme činjenica da nema stvarne šanse za otcjepljenje - navodi se u dokumentu.