VIJESTI

SARAJEVO Nakon što su Zelene beretke položile vijenac, spomen poginulim odala i delegacija iz RS-a

3. maj 1992. - 3. maj 2016.

Redakcija

3.5.2016

11:15 Delegacija iz RS uz snažne mjere osiguranja bezbjedno je napustila prostor bivše Dobrovolljačke ulice i uputila se pod policijskom pratnjom u pravcu Grbavice.

11:00 Nakon služenja parastosa, mnogobrojnim okupljenim novinarima obratio se predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović koji je kazao da su zločini u BiH počinjeni od strane svih naroda i nad svim narodima.

Čubrilović je izrazio želju da se ovo mjesto u bivšoj Dobrovoljčkoj ulici trajno obilježi.

10:40 Kao što je bilo i najavljeno pripadnici Zelenih beretki tačno u 10 sati položili su vijenac na spomen obilježje stradalim borcima nakon čega su uz poruke mira napustili prostor pored mosta Drvenija.

Istaknuto je da su građani oskudnim sredstvima i bez vojne opreme uspjeli odbraniti glavni grad BiH.

12

Pripadnici Zelenih beretki položili vijenac na spomen obilježje

Okupljene je pozdravio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je istakao da će vremenom biti prikazana istina.

Naveo je da su se građani i članovi udruženja ''Zelene beretke'' okupili i danas da u duhu mira i tolerancije odaju počast onima koji su život dali za svoj grad i domovinu.

Pripadnici Zelenih beretki pozvali da sljedeće godine zajedno obilježe događaje iz Dobrovoljačke ulice, ali pod uslovom da tu ne bude delegacija RS, već rodbina stradalih vojnika.

Predsjednik Udruženja koje je organizator skupa Muhamed Švrakić pozdravio je bivše borce i građane te pohvalio odziv predstavnika vlasti na odavanju počasti stradalim Sarajlijama.

Zahvalio je i zbog mirnog okupljanja iako se očekuje dolazak delegacija iz Republike Srpske koji će obilježiti godišnjicu stradanja vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije.

Okupljeni su se nakon odavanja počasti kod mosta Drvenija uputili na Kovače gdje će se također prisjetiti poginulih branilaca te im odati počast.

Tačno pola sata nakon odlaska pripadnika Zelenih beretki u bivšu Dobrovoljačku ulicu stigla je delegacija iz Republike Srpske.

Oko 200-tinjak ljudi u tri autobusa okupili su se u bivšoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka gdje se trenutno služi parastos stradalim.

09:54 Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspoređeni su već jutros u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovojlačkoj, gdje će danas biti obilježana 24. godišnjica stradanja Sarajlija i nekoliko pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Policija je raspoređena i u susjednim ulicima, a na mjesto događaja poslani su i pripadnici opremljeni za nemire.

Iz MUPKS-a ranije su najavili da je sve spremno za obezbjeđenje tog događaja te su podsjetili da je obilježavanje prošle godine prošlo izuzetno korektno i da se nadaju da će tako biti i danas.

U Dobrovoljačkoj ulici okupit će se članovi Udruženja ''Zelene beretke'' i delegacija iz Republike Srpske koja će obilježiti godišnjicu stradanja šest vojnika JNA.

Najavljen je dolazak nekoliko autobusa iz tog entiteta, a prema rasporedu Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova oko 10.00 sati će krenuti u Sarajevu gdje će šetnjom s upaljenim svijećama i cvijećemodati počast strdalim pripadnicima bivše JNA.

Prije toga obavit će molitvu u Spomen crkvi u Miljevićima.

08:47 Na današnji dan 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu došlo je do vatrenog okršaja između branitelja Sarajeva i Jugoslavenske narodne armije (JNA). U toj bici, koju je Tribunal u Hagu označio legitimnom vojnom operacijom, stradalo je sedam pripadnika Jugo vojske.

Na mjesto stradanja cvijeće će danas položiti delegacije iz Republike Srpske. S druge strane pripadnici Udruženja "Zelene beretke" na drugom kraju ulice odat će počast stradalim braniteljima grada Sarajeva.

Organizatori su ispunili sve formalnopravne uslove za organiziranje današnjeg skupa, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćeno je kako će poduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom da bi obilježavanje ovog događaja proteklo bez problema. 

5545e809-d500-40ef-8129-2f7ab0094cfb-dsc-2651-718x446

Detalj s prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice sukoba u Dobrovoljačkoj ulici

Slučaj Dobrovoljačka je predmet srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine koji se odnosi na uzastopne događaje 2. i 3. maja 1992. godine, s početka opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

2. maja 1992. godine je JNA pokušala da zauzme centar Sarajeva, i stavi pod svoju kontrolu ključne državne institucije Bosne i Hercegovine, koja je bila nezavisna država. U sukobima JNA sa Teritorijalnom odbranom BiH i građanima Sarajeva, poginulo je više desetina ljudi. Neki historičari ovaj dan smatraju "danom D" kada je Bosna spašena, i kada je propao projekat "velike Srbije".

Na današnji dan, 3. maja 1992. godine, trebalo je da dođe do razmjene jedinica JNA iz kasarni na Bistriku za zarobljenu bh. delegaciju s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu. Međutim, JNA nije ispoštovala dogovor da vojnici izađu nenaoružani, nego su pod punom ratnom opremom u transporterima izašli. Tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom u razmjeni vatre stradalo je šest vojnika JNA.