NOGOMET

NOVI ŠAMPION ENGLESKE: Begović sa Chelseajem pomogao Leicesteru da osvoji Premier ligu

Veliki londonski derbi odlučio prvaka

A. TIRO

2.5.2016

Veliki gradski derbi u okviru 36. kola engleske Premier lige igrao se večeras na Stamford Bridgeu između domaćeg Chelseaja i Tottenhama.

Osim velikog rivalstva koje vlada između ova dva tima, ova utakmica je bila top tema svih svjetskih medija zbog mogućnosti da Leicester postane novi prvak ukoliko Tottenham ne slavi večeras.

Na kraju se desilo upravo ono što su priželjkivali mnogi širom svijeta. Chelsea je remizirao 2:2 sa Tottenhamom, a najviše su se obradovali navijači i stručni štab Leicestera, koji je tako postao prvi put u historiji prvak Engleske. Ovo je bila prva titula za Leicester u njihovoj 132-godišnjoj historiji, a do njega su došli zahvaljujući spektakularnim predstavama Jamiea Vardyja i Riyada Mahreza, ali i ostalih srčanih momaka, koji su gotovo svaki meč igrali kao da je posljednji i koji su zaludili sve nogometne fanove širom svijeta.

Ipak krenimo redom kada je u pitanju večerašnja utakmica. U dosta tvrdoj i oštroj igri oba tima, Chelsea je imao nekoliko dobrih prilika za vodstvo, ali Fabregas, a kasnije i Diego Costa nisu uspjeli savladati golmana Tottenhama Llorisa na početku susreta.

Šok za domaće navijače koji nisu osjetili gorčinu poraza od Tottenhama punih 26 godina na svom terenu dogodio se u 35. minuti kada se Kane na asistenciju Lamele sjajno oslobodio Begovića i doveo Pijetlove u vodstvo od 1:0.

U finišu prvog poluvremena nakon velike greške na sredini terena, Eriksen je odlično uposlio Son Heung-Mina koji Tottenhamu donosi veliku prednost nakon prvog poluvremena od 2:0.

U drugom poluvremenu trener Plavaca Guus Hiddink je krenuo mnogo ofanzivnije i ubacio Edena Hazarda u igru. Ipak prve šanse su pripale igračima Tottenhama. Prvo je Kane dobro šutirao, no njegov udarac brani Begović, da bi u 54. minuti Son imao dobru priliku za 3:0, ali njegov šut odlazi pored gola.

Kazna za ove promašaje dolazi u 58. minuti kada nakon kornera Williana, najbolje je reagirao Cahill, koji lijepo matira Llorisa za 2:1. U tim trenucima sasvim sigurno se slavilo u Leicesteru, među navijačima Lisica, ali i u domu Jamieja Vardyja, prvog strijelca Leicestera, koji je sa saigračima pratio utakmicu iz Londona, jer je tada Chelseaju trebao samo jedan gol kako bi izabranici Ranierija postali prvaci Engleske.

U 76. minuti stopostotna prilika za Tottenham. Mason je šutirao sa nekih 10. metara, ali njegov udarac odlično brani Begović.

Veliko slavlje za Chelsea, ali još veće u Leicesteru se desilo u 83. minuti kada je nakon fenomenalne akcije Hazarda i Coste, maestralan gol postigao belgijski reprezentativac i poravnao rezultat na 2:2.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, ostalo je 2:2, što je u biti značilo kako je Engleska dobila novog vladara. Lisice su po prvi put u historiji zasluženo osvojile titulu, na veliko zadovoljstvo svih sportskih zaljubljenika širom svijeta.