VIJESTI

JUSUF PUŠINA: Aliju Izetbegovića htjeli su ubiti, pa da Abdić preuzme državu!

Bivši ministar policije, o 2. i 3. maju 1992.

S. D.

2.5.2016

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Jusuf Pušina u razgovoru za “Dnevni avaz” povodom obilježavanja 2. maja kazao je da je to najznačajniji datum ne samo za odbranu Sarajeva nego cijele BiH. 

Ističući podjednako i važnost 3. maja 1992. godine, kada su Sarajevo napustile snage bivše JNA, Pušina kaže da su ti dani bili ključni za opstanak multietničke BiH te odbranu njene samostalnosti, nezavisnosti, suvereniteta i odbranu svih njenih građana i naroda. Tada su agresorske snage pokušale, nadirući s područja Grbavice i Vraca, zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, ali su ih zaustavili hrabri branioci. 

Svi građani 

Da tih dana, kada je istovremeno u Lukavici bio zarobljen predsjednik Predsjedništva BiH, rahmetli Alija Izetbegović, Sarajevo i Bosna nisu odbranjeni, kaže Pušina, historija bi krenula nekim drugim tokom.  

- Tada je bilo predviđeno da predsjednik Izetbegović bude likvidiran, da se Fikret Abdić proglasi predsjednikom države i da Bosna krene u nekom drugom pravcu. Poznavaoci tadašnjih prilika u BiH znaju koji bi to pravac bio. Na kraju, evo prvi put, glasno ću reći. Zašto se naše boračke organizacije ne sjete da naprave spomen-sobu u Lukavici gdje je gospodin Alija Izetbegović bio zarobljen i gdje je trebao biti likvidiran - pita se Pušina. 

alija

Pušina i rahmetli Alija Izetbegović 3. maja nakon razmjene predsjednika Izetbegovića pri ulasku u transporter UN-a

Naglašavajući da su prvih dana agresije zemlju od daleko nadmoćnijeg i oružjem opremljenijeg neprijatelja odbranile patriotske snage, Pušina kaže da se u praksi tada pokazalo da oružje nije bilo dovoljno i da su njeni građani imali ono što drugi nisu. 

- Srcem i patriotizmom zemlju su odbranile sve snage koje su se stavile u njenu odbranu. Iako je u tom momentu policija bila najorganiziranija i jedina koja je imala naoružanje, snage s patriotima na čelu odbranile su zemlju - naglašava Pušina. 

Put u NATO 

Iako oni koji su stali na branik domovine, kaže Pušina, danas ne uživaju potpuni suverenitet u onom pravnom smislu riječi, uživaju slobodu koja im garantira bolju budućnost.

- BiH danas ima nezaustavljivu perspektivu i treba postati prvo članica NATO-a, a onda i Evropske unije. Takvu BiH žele svi oni koji je vole i žele, a oni koji ne žele ovu zemlju, uvijek ima jedan put. Ima za takve BiH dovoljno graničnih prijelaza prema izlazu, a onima koji žele treba omogućiti da žive u miru i da izgrađuju BiH po svojoj volji i po volji njenih građana - zaključuje Pušina. 

Branioci su uzvratili na paljbu iz kolone JNA

Komentirajući činjenicu da će se i ove godine 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu okupiti predstavnici RS, kako bi obilježili pogibiju agresorskih vojnika iz kolone bivše JNA koja, Pušina kaže da njega čudi da se organizira spomen agresorskim vojnicima. 

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da se pravi spomen građanima BiH na tom području, jer je samo jedan rezervni starješina iz kolone bio, čini mi se, s Pala. Čast, pokoj i rahmet svim žrtvama koje su nevine poginule, ali kolona u Dobrovoljačkoj bila je agresorska kolona i legitimna vojna meta. I pored toga, branioci BiH nisu izvršili prvi napad nego su odgovorili na paljbu  koja je na njih upućena iz kolone. I to je bio incident koji je trebao opravdati agresiju na BiH i dići avijaciju iz Beograda da bombardira  Sarajevo - kaže Pušina.