NOGOMET

Bosanka golmansko čuda iz Švedske

Sanna Siječić, zvijezda Hovas Billdalu i potencijalna nogometna reprezentativka BiH

A. S.

1.5.2016

Bosna i Hercegovina nema samo sjajne nogometaše, već i nogometašice. Naše najbolje „Zmajice“ to su dokazale nedavno u Zenici, kada su u finišu susreta potražene od Engleskinja (0:1), koje kotiraju među tri najbolje selekcije u Evropi.

Jedna od nadolazećih golmanskih nada je Sanna Siječić, koja ima 18 godina i koja već ima etiketu - golmanskog čuda od djevojčice.

–     Rođena sam u Švedskoj, gdje su moji roditelji došli 1992. godine. Inače, mama je iz Bosanskog Novog, a tata iz Prijedora. Fudbal sam počela trenirati u jednom od najvećih klubova u Geteborgu, koji se zove Hacken. Sada sam u Hovas Billdalu – kaže Sanna Siječić.

Za ovu nadarenu golmanicu u Švedskoj zanimanje su pokazali mnogi vodeći klubovi. Trenutno pohađa elitnu školu Aspero, a karijeru nije počela kao golman...

– Igrala sam lijevo i desno krilo, pa na obje bočne pozicij. Moji sportski uzori su Asmir Begović i Amerikanka Hope Solo – kaže Sanna, koja bi voljela upoznati Zlatana Ibrahimovića.

Ova simpatična Bosanka je prije tri godine bila na okupljanju ženske U-17 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Nastupila sam za BiH u Orašju protiv Hrvatske. Igrale smo kvalifikacije i u Rusiji. Bio je to za mene veliki događaj, jer sam sa 15 godina igrala kvalifikacije. Hvala selektoru  Nikoli Nikiću, koji mi je ukazao povjerenje u U-19 reprezentaciji BiH. Nadam se da ću ponovo dobiti priliku – kaže Sanna Siječić.