LIFESTYLE

NAJNOVIJE OTKIRĆE Zašto ne možemo da odolimo čipsu?

Istraživanje britanskih naučnika

J.K.

1.5.2016

Psiholozi Univerziteta srednjeg Lancashirea (UCLan) sproveli su dvije studije o povezanosti između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ove nedjelje na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa. 

U prvoj studiji zamolili su 52 ispitanika da ispune upitnik o preferiranim zalogajčićima prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne iste grupe slova. 

U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili činije sa zdravim i nezdravim grickalicama. 

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele da jedu čips, slatkiše i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka. 

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tokom gledanja dosadnog videa. 

"Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci koja je je do sada povezana s niskim nivoom stimulativnog hormona dopamina i da ljudi nastoje da ga podignu masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način", rekao je vodeći autor studije dr Sandi Man.